Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPikiranje rasada - Kada je pravo vrijeme i kako se izvodi

Pikiranje rasada – Kada je pravo vrijeme i kako se izvodi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom rane proizvodnje rasada obično se primjenjuje gusta sjetva, pa je neophodno regulisati vegetacioni prostor biljaka.

Pri gustoj sjetvi, zbog velikog borja biljaka na maloj površini, nemoguć je njihov normalan rast, pa je neophodno biljkama omogućiti odgovarajući životni prostor. To se postiže pikiranjem biljaka u pripremljene leje, hranljive kocke, razne vrste saksija, plastične vrećice ili kontejnere.

Pikiranje se obavlja u fazi kotiledonih listova ili u fazi prvog pravog lista. Pikiranjem se obezbjeđuje veći vegetacioni prostor za biljke, a kao rezultat dobija se kvalitetniji rasad.

Čupanje i presađivanje biljaka u uslove optimalnog vegetacionog prostora za datu vrstu, odražava se na kvalitetan rasad koji ima deblju i kraću stabljiku sa zbijenim, kompaktnim ipravilno raspoređenim lisotovima, a korijenov sistem je dosta razvijeniji.

Pikiranje se vrši u leje, kontejnere, saksije ili tresetne kocke. Za pikiranje se uzima jedna po jedna biljka sa što više zemlje. Glavni korjenčić se malo skrati, pospješuje rast bočnih korjenčića.

Pikirati se može pod prst ili malom sadiljkom (uz štapić debljine 1 do 1,5 cm), pomoću koje se u zemljištu napravi rupa. U njoj se postavi korijen biljke, sadiljkom se koso zabada u zemljište,, zatim se ispravi i tako zemlja priljubljuje uz korijen. Na isti način se sadi pod prst. Poslije sadnje zemljište se blago sabije, poravna i zalije.

PROČITAJTE JOŠ: ZALIVANJE RASADA – Optimalna količina vode koja dovodi do uspjeha

Dubina pikiranja je uvijek veća od dubine sjetve i zavisi od povrtne vrste. Pikiranje se izvodi slično kao i sadnja. Tokom i neposredno nakon pikiranja, zaštićeni prostor mora biti umjereno topao, a obilno zalivanje i zasjenjivanje su obavezni.

Poslije pikiranja, biljke se 3-4 dana drže u zatamljenom prosotru da bi se spriječilo suvišno isparavanje. Tokom ovog perioda održava se visoka relativna vlažnost vazduha (80-90%), a temperatura vazduha treba da je 5-6 ºC niža od optimalne.

U daljem razvoju pikiranog rasada povećava se vegetacioni prostor (pomjeranjem saksija), što poboljšava osvijetljenost i sprječava izduživanje biljaka. Sakije se pomjeraju nakon 18-20 dana poslije pikiranja, odnosno 12-14 dana poslije nicanja krastavca, lubenice, dinje i tkikvi, tako da na jednom kvadratnom metru bude 25-30 biljaka.

Zbog automatizacije proizvodnog procesa, sve više se upotrebljava i robotizovan način pikiranja rasada, što je dovelo do povećanja kvaliteta i brzine pikiranja.

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI