Subota, 13 Jula, 2024
spot_img

Prihranite vaše cvijeće KVASCEM

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Želite li da vaše biljke izgledaju lijepo, da redovno cvjetaju i da im listovi ne žute. Ako nije tako, možda je jedan od razloga, nedostatak adekvatne prihrane.

Biljke tokom proljeća i ljeta traže malo više pažnje i sastojaka. Da li ste znali da skupa i vještačka đubriva iz apoteke , može da zamjeni prihrana cvijeća kvascem. Jeftinije je, prirodnije, a rezultati se vide.

Promjene na biljkama

Nedostatak hranljivih materija u supstratu se ogleda u promjenama na samim biljkama.Ako biljka sporo raste, neće da cvijeta, ima promjene na listovima, korijen se slabo razvija i sl.to su pokazatelji da joj nešto fali, te da je neophodna bolja njega.

Način da se stvari poprave , je da se sa vremena na vrijeme, daje prihrana. Kada je riječ o cvijeću, obično se daje tečno đubrivo prirodno ili vještačko. Prirodno đubrivo možemo i sami da pravimo. Npr. Tečno đubrivo od koprive. Isprobajte obavezno i đubrivo od kvasca, jer su iskustva veoma pozitivna.

Zašto prihranjivati biljke kvascem?

Svi žele da imaju zdrave i lijepe biljke, a to je upravo ono što se kvascem postiže. Dobijamo brži rast, bolje cvijetanje, ljepše listove i jači korijen. Kvasac sadrži sastojke koji dobro utiču na rast i razvoj biljaka.

Vitamini B kompleksa, fitohormoni i auksin. Zamislite kako raste tijesto kada zamjesimo hljeb, e pa slično tako rastu i biljke, kad im se daje kvasac.

Kako se pravi rastvor od kvasca

Rastvor od kvasca za cvijeće i ostale biljke, pravi se tako što na 10 g kvasca, dodajemo 1 malu kašiku šećera i 1l vode.

U zavisnosti koliko vam je rastvora potrebno za zalivanje biljaka, vi ćete proporcionalno napraviti dovoljnu količinu. Pomješati sastojke i ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ponovo promješati i zaliti biljke. Savjet je da se uvek rastvor pravi svijež, pa da se bljke zalivaju.

Prihrana cvijeća kvascem radi se na 10-15 dana. Tokom ljeta može se zaliva jednom nedeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemljišta, što odgovara biljkama. Biljke postaju snažne. Prihrana kvascem može se koristiti za sobne i baštenske biljke.

PROČITAJTE:

Napravite kvasac kod kuće: Za tjesto koje raste kao ludo! /RECEPT/

Kvasac kao đubrivo za biljke /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI