Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope

Pčelari srednjeg Podrinja ove godine izvoze med na tržište Zapadne Evrope

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčelari srednjeg Podrinja, od ove godine imaće priliku da izvoze na tržište Zapadne Evrope. Zahvaljujući saradnji Udruženja pčelara “Kesten” i OPZ-a iz Srebrenice, ideja je da se proda sve što se proizvede.

Pero Marković godišnje proizvede pet puta više meda i pčelinjih proizvoda nego što može da proda. Želi dobru otkupnu cijenu s obzirom na, kako kaže, visok kvalitet onoga što proizvede. Kaže da ima 200 košnica, nekad i više, a proizvodi rojeve, matice, matičnu mliječ, pčelinji otrov, polen

Za razliku od njega, Marko Tomić iz Milića, zahvaljujući kontaktima preko društvenih mreža, obezbijedio je plasman matica na inostrano tržište. Godišnje proizvede i proda 4.000 matica.

– Zahvaljujući internetu, plasman mi je zagarantovan. Moj klijent iz Njemačke dolazio je kod mene već četiri puta da bi otkupio svu moju proizvodnju – ističe Tomić.

Većina pčelara srednjeg Podrinja zainteresovana je da svoje proizvode takođe plasira na tržište EU. Posebno zbog činjenice da se radi o vrlo kvalitetnim proizvodima.

– Što se tiče nastupa na ino-tržištu, imamo kapacitete i ono što ugovorimo, to i prodamo – ističe Esad Smajić iz zadurge “Drina plod”.

Marko Živković, predsjednik udruženja pčelara “Kesten”, ističe da je prošla godina bila izuzetno dobra za pčelare, prvenstveno za bagremov i livadski med. Danas su, kako kaže, upravo tražili kupce za ovaj med, pa su pozvali predstavnika zadruge koja će ga otkupiti.

Udruženje “Kesten ” postoji gotovo 50 godina, okuplja oko 90 članova iskusnih pčelara, ali i mlađu generaciju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI