Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoStršljen - najveći neprijatelj pčela

Stršljen – najveći neprijatelj pčela

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stršljen – Aktivnost ovog insekata je tokom dana, kada sa prvim zracima sunca odlaze u potrazi za hranom, i to traje sve do mraka, kada se cjelokupna zajednica okuplja na gnijezdu, gdje provodi noć.

Leglo ima maticu koja poleže jaja koja se u saću razvijaju i nakon par nedelja se izleže novi insekt, i zatim opet isti ciklus.

Ose prave gnijezdo veličine pet ili šest pa do dvadesetak centimetara, dok je kod stršljena to gnijezdo nekada veliko kao fudbalska lopta, a ima primera da bude veliko kao otvoreni kišobran.

Stršljen je veliki insekt koji može da nanese velike štete. Jedan je od najopasnijih pčelinjih ali i ljudskih neprijatelja. Takođe, oštećuje voće nekada do poslednjeg ploda a to su najčešće grožđe ili kruške.

Kako stršljen utiče na pčele

Stršljen lovi pčele obično u pčelinjaku ispred košnica, a ukoliko se pruži prilika ulaze i u samu košnicu. Unutar košnice im je posebno zanimljivo pčelinje leglo do kojeg dolaze boreći se protiv pčela i pritom ih ubijajući.

Samo jedan stršljen kao jedinka rijetko će uspjeti napraviti neku veću štetu u pčelinjaku, ali pojavi li se roj od desetak ili možda i više stršljena u stanju su napraviti pravi pokolj.

Iz ulovljene pčele isisavaju prikupljeni nektar.

Stršljena je moguće namamiti jabukovim sirćetom.

Preventivno uništavanje stršljenova u blizini pčelinjaka odnosi se na spaljivanje mogućih gnjezda u samom pčelinjaku ili preventivnim mamcima.

U plastičnu jedno ili dvolitrenu bocu ulijemo mješavinu jabučnog soka, sirćeta ili pive. Pčele neće zbog odbojnog mirisa ulaziti u bocu, dok će stšljeni namamljeni lakom hranom ući u bocu iz koje ne mogu izaći i utopiti se.

Stršljen za razliku od pčela leti i lovi ne samo po danu već i za vrijeme vedrih noći, ukoliko su toplije. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 – 2 km od gnijezda.

PROČITAJTE:

Smrtonosni stršljen u SAD: Probija odijelo žaokom, naučnici zabrinuti

Šta treba da uradite kada vas ujede stršljen i u kojim situacijama može da dođe do smrtnog ishoda?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI