Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoPrihrana prasadi u dojnom periodu - Kad i kako je započeti?

Prihrana prasadi u dojnom periodu – Kad i kako je započeti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prihrana prasadi u periodu dojenja jedna je od najbitnijih stavki, kako sa zdravstvenog aspekta tako i sa proizvodnog posmatrajući konačan proizvod, a to je tovljenik.

Prihrana prasadi u dojnom periodu nema alternativu. Često pitanje koje nas muči je sam ekonomski efekat prihrane prasadi jer zamjene za mlijeko i predstarteri koji se koriste u tom periodu života nisu jeftini. Ako na ovo dodamo skepticizam vlasnika prema učinkovitosti ovih proizvoda, kao i sam način primjene koji je često neadekvatan dolazimo do rezultata koji nisu pouzdani. Takođe ovde se nerijetko nadovezuje i problem vezan za nedostupnost podataka po pitanju težine same prasadi tokom korišćenja predstartera i zamijena za mlijeko, kao i da li dolazi do lakše tranzicije sa starter smješama nakon zalučenja.

Koji su najčešće greške?

Ovde će nam prije svega osvrt biti na predstarter smješama. Svakako prvi problem koji je ovde prisutan kada ih upotrebiti, a misli se prije svega kako zbog broja prasadi u leglu i starosti, tako i njihove kondicije kao i statusa krmače po pitanju kvaliteta i količine lučenja mlijeka.

Često sa prihranom započinjemo „kasno“ odnosno kada primijetimo da krmača nema dovoljno mlijeka ili napravimo drugu grešku naročito ukoliko su manja legla (ispod 10 prasadi), kada zbog „manjka“ prasadi ne radimo uopšte ishranu sa predstarterom jer nam se čini da prasad imaju dovoljno mlijeka. Dešava se da kod takve prasadi češća je pojava proliva i dosta slabija konzumacija hrane u prvim danima nakon zalučenja.

Drugi problem predstavlja produžavanje zamjena za mlijeko i kod prasadi koja nemaju potrebe za zamjenom, koje su nam izuzetno bitne u prvim danima života naročito u leglima gdje ima problema sa smanjenim lučenjem mlijeka. Ukoliko se odlučimo da uz predstarter koristimo i zamjenu imamo problem da prasad više konzumiraju zamjenu nego predstarter, pa samim tim i teže u kasnijem periodu prelaze na brašnastu hranu. Kao i ekonomski aspekt koji ovde nije zanemarljiv.

Pročitajte: Postporođajna neuroza krmača

Treći problem je svakako neadekvatan način na koji koristimo predstarter, jer često se dešava da predugo ostavljanje u hranilici (preko noći) naročito ukoliko je brašnast dolazi do kontaminacije od strane prasadi pa je takav predstarter neupotrebljiv.

Takve hranilice treba oprati i sipati novu hranu u manjim količinama kako bi bila uvijek svježa i dostupna. Bitna stvar je i količina vode koja mora da prati i pojačanu konzumaciju predstartera, gdje nam je neophodno da u tom periodu imamo više dodatnih pojilica. Prasad takođe treba lagano pripremati za predstarter što znači da treba početi sa manjim količinama kako bismo ih što prije privukli, pa u tu svrhu nije loše manje količine posuti po boxu ili grejnoj ploči naročito ukoliko pod nije rešetkast.

Kad i kako primeniti predstarter?

Primjenu treba započeti što ranije još u prvim danima nakon prašenja kako bi se prasad što prije navikla na predstarter, bez obzira da li će ga konzumirati. Bitno nam je da se u toj početnoj fazi naviknu na njega odnosno da bi u kasnijem periodu kada se smanji lučenje mlijeka mogli što lakše konzumirati.

Predstarter bilo da je brašnast ili peletiran trebalo bi da bude što finiji, odnosno skoro kao „puder prah“ ili ako je peletiran da pelete ne budu tvrde već da se bukvalno tope u ustima. Bitan nam je takođe i nivo laktoze gdje u prvih 7 do 10 dana on treba da bude 10-12% dok u kasnijoj fazi taj procenat treba spuštati, da bi se došlo do 5% laktoze u smješi do pred zalučenje.

Važno nam je da se redukcija laktoze ne radi u prvih 15 do 20 dana života i zato nam je bitno da predstarter ima optimalnu koncetraciju laktoze. Upotreba zamjena za mlijeko upravo nije indikovana posle 15. dana života i zbog toga one treba da su nam izbor u početnoj fazi nakon prašenja. Naravno treba dodati da moramo da pratimo konzumaciju i kilažu prasadi kako bismo znali kakav je efekat samog predstartera u ranoj fazi. Bitno nam je da znamo kakva je razlika u prasadima kod kojih smo koristili predstarter, od prasadi kod kojih nismo koristili prihranu do zalučenja već smo se odlučili za starter smješe.

Ono što sigurno znamo da uz kvalitetan predstarter dobijamo bolji imunološki status prasadi a prema određenim podacima broj dana u tovu kod takve prasadi može da se skrati na preko 10 čime imamo ekonomsku opravdanost u upotrebu predstartera. Dodaćemo da pravovremena i pravilna upotreba kvalitetnog predstartera nema alternativu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI