Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoPostporođajna neuroza krmača

Postporođajna neuroza krmača

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kod nekih prvopraskinja, ređe višepraskinja, nekoliko dana posle porođaja može se ispoljiti agresivno ponašanje i zloćudnost, naročito prvih 24 časa nakon prašenja.

Agresija može biti ispoljena kako prema prasadima, tako i prema ljudima koji se nalaze u objektu gde su krmače.

Uzrok ovakvog poremećaja ponašanja nije u potpunosti rasvetljen, ali se predpostavlja da kod prvopraskinja postoji strah od novorođene prasadi, njhovog prisustva i cike. Takođe prisustvo nepoznatih osoba u objektu ili osoba koje pomažu pri prašenju može izazvati strah i agresiju kod krmača.

Pročitajte: Kako zagrijati objekte za svinje

Agresivne krmače posle prašenja najprije ispoljavaju uznemirenost, često ustaju i liježu, ne daju prasadima da sisaju, gnječe prasad i uglavnom leže na stomaku. Sam čin napada na prasad odvija se iznenada uz cikanje. Posle kraćeg vremena krmače se smire, leže nezaiteresovane za okolinu i većinom prihvataju prasad u toku dana ili sutradan.

Dok se krmače ne smire prasad bi trebalo odvojiti, a povremeno ih puštati da sisaju na svaki sat, dva. Agresivnim krmačama trebalo bi aplikovati trankvilajzere ili sedative, a poželjno je aplikovati i oksitocin za lakšu ejekciju mlijeka kako bi se smanjila nervoza krmače.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI