Pravilno zalivanje CRNOG LUKA za veći prinos

Zalivanje crnog luka obavite pravilno i u pravom trenutku te očekujte visok prinos.

Crni luk ima mali transpiracioni koeficijent (transpiracioni koeficijent pokazuje koliko vode iz biljke ispari dok ona sintetiše 1g suve materije), što je uslovljeno oblikom lista i voštanom prevlakom na listu.

Crni luk zbog relativno slabo razvijenog korijenovog sistema, koji je rasprostranjen politko, crni luk zahtjeva dobru vlažnost površinskog sloja zemljišta.

Nedostatak vode u ovom sloju zemljišta u periodu intezivnog porasta biljke dovodi do zaostajanja rasta i smanjenja kavaliteta lukovice.

Zalivanje luka i potrebe za vodom razlikuju se u toku vegetacije. Najveće zahtjeve luk ima u periodu nicanja do faze inzezivnog obrazovanja listova, dok se njegovi zahtjevi smanjuju ka fazi zrenja.

Pri proizvodnji direktno iz sjemena, u fazi nicanja potrebe za vodom su znatno veće, nego pri proizvodnji iz arpadzika. To je tjesno vezano za građu sjemena. Sjeme se odlikuje vrstom, naboranom sjemenjačom i veoma sporim nicanjem, što predstavlja veće zahtjeve za vodom.

Pri nedostatku vode u zemljištu usporava se rast, prevremeno se obrazuju sitinije lukovice.

Suvišak vode dovodi do formiranja krupnijih, sočnijih, manje kvalitetnih lukovica, a veoma često i uspoirava dozrijevanje lukovice.

Optimalna vlažnost zemljišta je 70% PVK (poljski vodni kapacitet), a vazduha 60-70. Viša vlažnost pogoduje razvoju plamenjače koja može u znatnoj mjeri da smanji prinos luka.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

CRNI LUK: Kakvo je zemljište potrebno za visok prinos?

Proljetna sadnja crnog luka – Iz čega proizvesti?

Preporuka za vas

VIDEO