Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoCrni luk rokambol - Umjesto sjemena donosi arpadžik

Crni luk rokambol – Umjesto sjemena donosi arpadžik

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni luk rokambol je posebna vrsta crnog luka poznat i pod nazivom „drvo luka“, dok ga u Vojvodili nazivaju „slatki luk“. On ima jedno specifično svojstvo.

Crni luk rokambol je vrsta crnog luka koji u drugoj godini života, umjesto sjemena donosi arpadžik. Stabljika naraste u visinu kao i kod obično crnog luka i na vrhu nosi arpadžike.

Arpadžici se beru krajem ljeta i sade u martu iduće godine, a berba je nešto kasnija (15 dana) u odnosu na luk iz običnog arpadžika.

Kod ovog luka je specifično što nema problema oko proizvodnje arpadžika iz sjemena, pa se lako može razmnožiti.

Proizvodnja crnog luka rokambola je slična proizvodnji luka iz sjemena. Naime, arpadžik sa „bikova“ je sitan, a jedna cvast formira i do 70 lukovičica. One se selektuju i sade samo najkrupnije.

Ovakav arpadžik daje nešto nežnije biljke koje sporije rastu, pa ih treba dobro njegovati, plijeviti, prihranjivati i okopavati.

Od  bolesti treba posebno obratiti pažnju na suzbijanje plamenjače, jer ovde sjeme, koje inače kod običnog luka prekida mogućnost zaraze, ne postoji.

Luk se u našoj kuhinji obično koisti kao začin, osnovni sastojak zaprške različitih jela i kao svjež, u raznim salatama. Međutim, luk ima značajnu ulogu prilikom varenja. Povećane koncentracije sone kiseline i fitoncida iz luka ubijaju mnogobrojne mikroorganizme koji sa hranom dospijevaju u želudac.

Biljni antiobiotici, a naročito iz luka su veoma efikasni protiv gljivičnih mikroorganizmima.

Izvor: publikacija Svet povrća, Agromedia

PROČITAJTE:

CRNI-BIJELI LUK? Od njega se ne stvara zadah!

Jesen je pravo vrijeme za sadnju luka u plasteniku

Luk u plasteniku tokom zimskog perioda za mjesec dana

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI