Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPovrće u vreći - Uzgoj koji obećava dobru berbu

Povrće u vreći – Uzgoj koji obećava dobru berbu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Povrće u vreći – U vrećama može uspjeti i korijenasto i plodovito povrće, a u kombinaciji sa začinskim biljem, dobićete pravi mali povrtni raj na balkonu ili dvorištu.

Nedostatak prostora i manjak vremena ne moraju biti razlog da ne uzgajate povrće na terasi ili u malom vrtu. Jutene ili polipropilenske vreće odlične su za uzgoj različitog povrća, začinskog bilja i bobičastog voća.

Na tržištu postoje vreće specijalizirane za takvu sadnju, no možete iskoristiti i stare vreće ili velike vreće za kupovinu.

Osim vreće, potrebna vam je organska, humusna zemlja, ali i organsko gnojivo koje ćete po potrebi dodavati.

Prije sadnje odmah smjestite vreću gdje će stajati sve vrijeme jer će vam, kada posadite povrće, biti teško micati je.

Uzgoj krompira

Za uzgoj krompira potrebna vam je dublja vreća u koju ćete moći posaditi 1 do 3 krompira. Napunite trećinu vreće kvalitetnom zemljom, stavite krompir i prekrijte ga zemljom oko 10 cm. Kada krompir nikne 10 cm, prekrijte ga s novim slojem zemlje i tako nekoliko puta.

Zemlju držite vlažnom, ali ne premokrom, zalijevajte po potrebi. Deset dana nakon što krompir procvate, već možete vaditi prve gomolje. Idealno bi bilo kada bi vreća imala otvor sa strane kako biste po potrebi vadili krompir, a ostale gomolje ostavljali da rastu u oslobođenom prostoru.

Uzgoj korijenastog i lisnatog povrća

U vrećama možete bez problema uzgojiti mrkvu, peršin, sve vrste salate, špinat i blitvu koje možete kombinirati s crvenim lukom i češnjakom. Ove vrste povrća se dobro slažu pa će se međusobno štititi od štetnika. Pazite da sjeme ovoga povrća ne sijete preblizu kako se ne bi međusobno gušilo, a kako bi najbolje iskoristili prostor.

Salate i blitvu ne morate čupati cijele nego tek brati listove, a ona će se sve vrijeme pomlađivati.

Uzgoj plodovitog povrća

Paradajz, paprika, krastavci pa čak i tikvica će bez problema rasti u vreći. No, morate paziti da po jednoj vreći ne posadite previše biljaka kako se ne bi međusobno gušile. Ovo povrće voli osunčana mjesta i treba mu dosta hraniva. Uz njih možete posijati ili posaditi začinsko bilje koje će ga štititi od štetnika. Na primjer, paradajz i bosiljak se obožavaju pa ne propustite ga zajedno posaditi.

Kod paradajza birajte niske, čvrste sorte i svakako mu osigurajte potporu kako se ne bi polomio pod teškim plodovima. Krastavcima takođe treba više prostora pa vreću postavite uz zid ili ogradu na koje će se loza krastavca moći širiti. Tikvicama takođe treba dosta prostora pa u jednu vreću ne sadite više od 2 do 3 sadnice.

Uzgoj grahorica

U vrećama će uspjeti i grašak i mahune. Po jednoj vreći promjera pola metra možete posijati do 25 sjemenki graška ili mahuna. Ako se radi o visokim sortama, računajte na to da ćete ih morati vezati uz ogradu. Idealno rješenje za visoke mahune su šibe koje ćete postaviti u zemlju te na vrhu spojiti špagom kako bi se one mogle slobodno penjati.

Izvor: agroklub.com

PROČITAJTE:

Kako uzgojiti ljute papričice u saksiji

Kako uzgajati paradajz naopako /VIDEO/

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI