Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKLJUVANJE I JEDENJE JAJA - Zašto dolazi do ove pojave kod živine...

KLJUVANJE I JEDENJE JAJA – Zašto dolazi do ove pojave kod živine i kako je spriječiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smatra se da kljuvanje i jedenje jaja nije samo rđava navika pojedinih nosilja, već da je, uglavnom posljedica nepravilne odnosno nepotpune ishrane (nedostatak mineralnih materija – naročito klacijuma i životinjskih bjelančevina) i loših smještajnih prilika (pretrpane staje, nedostatak ispusta ili suviše mali ispusti i sl.).

Kljuvanje i jedenje jaja

U ovakvim uslovima nosilje su u većoj ili manjoj mjeri predisponirane za kljuvanje jaja, naročito dobre nosilje, koje samim tim što su proizvodnije imaju i veće potrebe. Ukoliko se tako predisponiranim grlima pruži prilika da dođu do razbijenog jajeta, počeće da kljucaju ljusku i sam sadržaj jajeta. To može da im posluži kao neposredan podstrek da poslije toga počnu da kljucaju i zdrava jaja, kako svoja tako i tuđa.

Ako obrate dovoljno pažnje, odgajivači mogu brzo da otkriju nosilje koje kljucaju u jedu jaja. Kada se u jednom zapatu ili kod jedne nosilje (ukoliko se prati nosivost svake kokoške posebno) primjeti da je nosivost odjednom opala, to je već upozorenje živinaru da potraži uzrok tome. Ako uz to naiđe i na tragove pojedenih jaja, onda će mu biti jasno  o čemu se radi i treba samo da otkrije nosilje koje jedu jaja.

Kako spriječiti ovu pojavu

One obično na kljunu, licu i podbradnjacima nose i tragove jaja, a mogu se otkriti i na razne druge načine. Ovakva grla svakako treba izbaciti iz zapata, ali da bi se spriječilo da i druge kokoške ne počnu da jedu jaja, neophodno je da se otkriju i uzroci ove pojave.

U svakom slučaju u hrani živine treba povećati procenat kalcijuma i životinjskih bjelančevina i vitamina D dodavanjem odgovarajućih hraniva.

Da se živini, pak, ne bi pružio povod, nikada joj ne treba davati nedovoljno kuvana, a još manje nekuvana jaja, ili krupne, nesamljevene ljuske od jaja.

U jatu u kome ima ove pojave mogu se obična gnijezda zamijeniti zatvorenim, koja su sagrađena na istom principu kao i kontrolna gnijezda. U zatvorenim gnijezdima – vrlo malo ograničenim po veličini, kokoške nemaju mogućnost da jedu jaja koja su snijele.

Međutim, ako se ostane samo na ovoj mjeri, a ne poprave se i uslovi života živine, uzroci koji dovode do jedenja jaja neće biti otklonjeni.

Izvor: agrosavjet.com/Autor: inž. Mihailo Krstić

PROČITAJTE:

Oboljenja živine uslijed nedostatka vitamina (avitaminoza)

Koji su to nedostaci kukuruza u ishrani živine?

Nedostatak vitamina kod živine dovodi do teških bolesti i poremećaja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI