Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPovrće koje se rijetko gaji u baštama, a dobro podnosi visoke temperature

Povrće koje se rijetko gaji u baštama, a dobro podnosi visoke temperature

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnoge povrtarske kulture dobro podnose visoke temperature i vlagu. U ovom članku ćemo vam kratko predstaviti nekoliko različitih vrsta povrća koje su tolerantne na visoke temperature i savršene su za uzgoj tokom toplih ljetnjih mjeseci, a koje možda nikada niste gajili u svom vrtu.

Bamija (okra)

Okra ili bamija (Abelmoschus esculentus) voli puno sunca, a nije izbirljiva što se tiče zemljiišta, iako najbolje raste na dobro dreniranom tlu, sa dosta organske materije. Bamija može da se čuva u frižideru ili da se izblanšira i zamrzne.

Malabar spanać

Malabar spanać (Basella alba i B. rubra) je višegodišnja puzavica koja se koristi u ishrani. To je zapravo tropsko povrće iz vrućih klima Indije. Koriste se list i stabljika, a ima karakterističan ukus koji podsjeća na spanać. Voli sunce i vlažno zemljište. U bašti se sije od aprila do juna direktno, a ako se gaji u saksiji može tokom cijele godine. U bašti se gaji kao jednogodišnja povrtarska kultura, a u saksiji kao višegodišnja. Veoma brzo raste. Koristi se u svježem stanju ili obrađena.

Pročitajte: Uzgoj batata

Batat

Batat ili slatki krompir se najbolje snalazi na osunčanim parcelama. Najbolje raste na dobro obrađenom, glinovito-pjeskovitom ocjeditom tlu, sa manje humusne materije.

Tomatillo

Tomatilo (Physalis philadelphica) pripada istoj porodici kao paradajz, a ukus je između paradajza i jabuke. Još ga zovu i meksički paradajz. Voli osunčano mjesto, ali traži dosta vlage. Gaji se slično kao paradajz, a napadaju ga i iste štetočine. Da biste dobili plod treba posaditi najmanje 2 biljke tomatila, na razmak od 80 cm. Berba počinje u avgustu i traje do kasne jeseni.

Pročitajte: Tomatillo ili meksički paradajz

Kravlji grašak

Kravlji grašak (Vigna unguiculata) je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada rodu vigna. Jedna je od najtolerantnijih leguminoza na suše i visoke temperature. Dobro uspijeva u zemljištima slabijeg kvaliteta. Staviljke sa listovima se koriste kao stočna hrana, pa je vjerovatno otud naziv kravlji grašak. U pitanju je visokokalorijska namirnica, čije osušeno sjeme može da sadrži i do 25% proteina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI