Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDracena – Zašto listovi žute i opadaju?

Dracena – Zašto listovi žute i opadaju?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dracena je veoma popularna saksijska biljka za unutrašnji prostor, jer se lako održava, a izuzetno atraktivno izgleda. Ipak, problemi se dešavaju, a ovo je jedan od najčešćih. Evo i zašto nastaje i kako da ga riješite.

Rod Dracene ima preko 40 vrsta žbunasti i sukuletnih biljaka. Kod nas se najviše gaji vrsta Dracena Marginata sa tankim, špicastim listovima koje ima crvenkaste ivice.

Dracena ne voli jako sunce i promaju, a zemlja se zaliva samo kada je suva u dubinu od 5 cm, jer biljka ne voli „mokre noge“. Prihrana se obavlja tečnim đubrivom na svake dvije nedjelje tokom proljeća i ljeta, a u jesen i zimu jednom mjesečno.

Pročitajte: Dracena – Njega, presađivanje i razmnožavanje

Zašto lišće dracene žuti i opada

Zato što se biljka suši, a za to postoje tri glavna razloga. Jedan je da je biljka stavljena na dosta sunčano mjesto. Ako je to slučaj, premjestite je u tamniji dio prostorije. Ako se dešava da listovi postaju svjetliji (bleđi) to znači da je na previše tamnom mijestu i da joj je potrebno više svjetla.

Treći razlog je da pravite velike temperaturne oscilacije u prostoriji uključivanjem klime (posebno ljeti), što dovodi biljku u stanje konstantnog stresa, što dalje dovodi do žućenja i opadanja listova. Biljku ćete oporaviti tako što uklonite uzrok i stabilizujete temperaturu.

Pročitajte: 5 sobnih biljaka koje ne zahtjevaju puno svjetla

S vremena na vrijeme lišće je potrebno obrisati mekanom krpicom kako bi se uklonila prašina o otvorile pore na listovima. Brišu se gornji i donji dio lista.

Obratite pažnju da li ima štetočina. Dracenu ponekad napadaju štitaste vaši i crveni pauk, protiv kojih bi trebalo da koristite insekticid.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI