Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPosijte ovu biljku uz luk i pripremite se za bogat urod s...

Posijte ovu biljku uz luk i pripremite se za bogat urod s odličnom aromom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Začinske biljke svojim mirisima odbijaju štetočine pa ih je dobro posaditi uz rub gredice, a prostor možete bolje iskoristiti tako da različite vrste povrća sadite jedne pokraj drugih.

U povrtnjaku je važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. Tradicionalno se to rješavalo plodoredom, no danas sve popularnije postaju mješovite kulture. Sadnjom više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorištava prostor, stoga su mješovite kulture posebno pogodne za manje bašte. Dok se na poljima biljke sade u ravne redove s mnogo prostora između njih kako bi se olakšao pristup teškim mašinama, u bašti nam nešto gušće posađene biljke neće smetati. Baš naprotiv.

U mješovitoj kulturi, kao i u prirodi, biljne zajednice tokom vegetacijskog perioda rastu neposredno jedna uz drugu. Tako njihovo lišće zasjenjuje tlo i štiti njegovu vlagu od isparavanja. Dobro promišljena mješovita kultura na jednoj gredici mora se nadopunjavati, kako nadzemno, tako i podzemno. Biljke moraju biti odabrane tako da se međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima, a uvijek mora ostati dovoljno prostora za svjetlost i vazduh.

Pročitajte: Tajne uzgoja vrhunskog proljećnog bijelog luka

Harmonična dopuna osobito je važna u području korijena. Korjenasto povrće tako se odlično nadopunjuje s lisnatim povrćem, dok bi se s biljkama iste porodice moglo takmičiti za podzemni prostor. Važno je kombinovati i biljke koje iz zemlje ne crpe iste materije i nisu podložne istim bolestima.

Cvekla

Cvekla bolje raste ako se posadi uz luk, korabicu, bosiljak, pasulj, salatu, kupus ili paradajz. Ako je posađena uz luk, odbija neke kukce i korove.

Patlidžan

Patlidžan možete pokušati zaštititi od napada štetnika tako da kraj njega posijete amarant ili pasulj.

Luk

Luk se obično sadi uz mrkvu jer odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muvu. Posijete li kamilicu pored luka, poboljšaćete mu aromu.

Paradajz

Bosiljak tjera bijelu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro se slaže s rajčicom. Kraj svake stabljike rajčice posadite tri sadnice bosiljka. Dobri susjedi rajčicama takođe su zelena salata, cikorija, bijeli luk, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvice, suncokret, luk, češnjak, cikla, celer i kim. Loše se slaže s komoračem i graškom, a poželjno ju je saditi što dalje od krompira.

Pročitajte: Nikad ne sadite bijeli luk bez ovoga – Glavice će biti zdrave i krupne

Blitva

Nije pretjerano zahtjevna pa će joj dobri susjedi biti mrkva, niski pasulj, radič, rotkva i kupusnjače.

Bijeli luk

Posađen u blizini ruža tjera vaši. Sadi li se oko voćaka učinkovit je protiv voćnih moljaca. Štiti od kovrdžavosti lista breskve i krastavosti jabuke. U blizini paradajza odbija grinje. Ipak, pasulj, grašak i kupusnjače loše podnose njegovu blizinu.

Brokoli

Posađena uz kopar ili nanu bolje raste. Slaže se i s jagodama.

Pasulj

Niski pasulj dobro je saditi uz suncokrete ili čičoke jer voli djelimičnu sjenu. Sve vrste pasulja dobro je posaditi uz kukuruz, krompir, kukuruz i celer jer te biljke zahtijevaju mnogo hranjivih materija, a pasulj fiksira azot. Manje je izgledno da će ga napasti štetočine ako su uz njega posađene petunije. Raste snažnije uz čubar.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI