Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaNikad ne sadite bijeli luk bez ovoga - Glavice će biti zdrave...

Nikad ne sadite bijeli luk bez ovoga – Glavice će biti zdrave i krupne

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijeli luk može da se sadi već od februara, ako to vremenske prilike dozvoljavaju.

Nema mnogo štetočina koje napadaju bijeli luk, ali postoji jedna koja može ozbiljno smanjiti prinose. Lukova muva je opasna štetočina za bijeli luk, luk, praziluk i druge lukovice. To je insekt sličan običnoj muvi, samo manjig dimenzija.

Lukova muva je jedna od najopasnijih štetočina koji prijete bilo proizvodnji tog povrća u malim vrtovima ili u većim zasadima. Javlja se uglavnom u proljetnim mjesecima kada je prisutna veća vlažnost nego inače. Napada još nerazvijene biljke koje nisu otporne i ne mogu se same zaštititi od vanjskih uticaja.

U našim klimatskim uslovima, ova štetočina ima 2 – 3 generacija godišnje. Prezimljuje kao lutka u tlu, a leti u drugoj polovini aprila sve do prve polovine maja. Destak dana nakon početka leta ženka odlaže jaja između listova, na vrat korijena i u samu lučicu ili na tlo u blizini luka. Tokom nekoliko dana ženka može odložiti od 50 do 100 jaja. Sedmicu dana kasnije izlegu se larve koje se odmah ubušuju u mlade stabljike i intenzivno se hrane. Zbog njihove ishrane lišće žuti, vene i suši se. Nakon 15 do 20 dana intenzivne ishrane larve se izvlači iz biljke i kukulji u tlu ili čak i u lukovici.

Stadijum kukuljice traje 2 sedmice nakon čega izlijeće odrasla muva druge generacije čije larve prave manje štete jer je luk već dobro razvijen. Druga generacija može napraviti veće štete na poriluku.

Prenosimo video za one koji izbjegavaju hemijska sredstva, a hoće da zaštite usjeve i povećaju prinose:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI