Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTajna iskusnih domaćica: Zašto je dobro držati kašiku u posudi s brašnom

Tajna iskusnih domaćica: Zašto je dobro držati kašiku u posudi s brašnom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brašno je jedna od namirnica koje domaćice masovno skladište i uvijek nabavljaju veće količine, a gotovo svakodnevno i koriste u domaćinstvu.

Kada kupujete veće količine brašna, obično ga odložite u kuhinji i na njega zaboravite. Da li ste znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se može pokvariti, zbog čega vam u nastavku predočavamo nekoliko trikova kojima ćete brašnu produžiti vijek i spriječiti nastanjivanje moljaca.

Kako biste spriječili najezdu moljaca, kad donesete brašno kući, prvo ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca.

1. Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno

Teško je odoljeti sniženjima i akcijama, ali pokušajte da kupite onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sledećih nekoliko nedelja. Brašno privlači vlagu, što znači da se može vrlo brzo pokvariti.

Najlakši način da održite svježinu brašna i zaštitite ga od insekata je da ga prebacite u plastične ili staklene posude sa hermetičkim zatvaračem. Skladištenje u papirnatim vrećicama može lako uzrokovati vlagu i tako pokvariti brašno.

3. Kašika u brašnu

Možda se sjećate iz djetinjstva kako je i vaša nana ili mama ostavljala kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kad se brašno čuvalo u špajzu. Inače, brašno je najbolje držati u staklenim posudama, a ako mu se doda metalna kašika pomoći će u čuvanju brašna od štetočina, i insekata.

Umjesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju: od nje oblikujte kuglicu i ubacite u brašno.

4. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu s brašnom na svijetlom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu da uzrokuju kvarenje brašna. Umjesto toga, pronađite mjesto udaljeno od izvora toplote u stanu.

5. Zamrznite ga

Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko nedelja, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite da ga prethodno stavite u hermetički zatvorene posude. Ovakvo sačuvano brašno može trajati i do godinu dana.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI