Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo koje se povrće najviše isplati da gajite isključivo u plasteniku

Evo koje se povrće najviše isplati da gajite isključivo u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U našim krajevima u ranoj plasteničkoj proizvodnji, uglavnom, se gaje paradajz i paprika bez dopunskog zagrijavanja. Poslednjih nekoliko godina pojedini povrtari opredjeljuju se i za rani krompir, a poljoprivredni stručnjaci kažu da je plastenička proizvodnja isplativa, ali zahtjevna po pitanju ulaganja i konstantnog učenja.

– Za uspješnu ranu plasteničku proizvodnju potrebno je ispuniti neophodne uslove a to su optimalna toplota, osvjetljenje kao i dovoljna količina kvalitetne vode i hraniva. Prednosti koje nam donosi rana plastenička proizvodnja ne ogledaju se samo u dobroj zaradi već i mogućnosti da se cijele godine prodaju poljoprivredni proizvodi – kaže savjetodavac za povrtarstvo u Poljoprivredno savjetodavnoj i stručnoj službi u Jagodini Dragan Mijušković.

Sjetva i sadnja paprike i paradajza

– Sjetva semena obavlja se od 15. januara pa sve do prve polovine marta, to prije svega zavisi i od vremenskih prilika i učestalosti niskih temperatura. Sadnja rasada se obavlja od 25. marta pa do kraja aprila, a berbu očekujemo od 1. juna pa do kraja prve dekade jula mjeseca. Profitabilnost između paprike i paradajza je ujednačena, ali uvijek, ako postoji tržište, prednost treba dati ljutoj paprici – navodi Mijušković.

Poslednjih nekoliko godina povrtari se bave i plasteničkom proizvodnjom ranog krompira.

– Važno je da se odabere deklarisano sjeme veoma ranih i ranih sorti koje sadimo naklijale. Jako je bitno nastiranje zemljišta i prekrivanje agrilom. Naklijavanje je potrebno započeti mjesec dana prije sadnje, najbolje je da klice budu 1-2 cm dužine. Naklijavanjem dobijamo rano ujednačeno nicanje, ujednačen usjev i rano obrazovanje krtola.

– Naklijavanje počinje pakovanjem i klasiranjem sjemenskog krompira u plitke gajbe (mogu biti drvene ili plastične), njih slažemo jednu na drugu kako bi imali dobar dotok vazduha i svetlosti u periodu kaljenja.

U periodu od dvije nedjelje krtole izlažemo temperaturnom šoku 1-2 stepena dnevno tako da temperature treba da budu 18-20 stepeni. Proces se obavlja u mraku. U ovom periodu potrebno je održavati stalnu temperaturu i dobru ventilaciju tj. provjetrenost.

Visoki prinosi

U Pomoravskom okrugu postoji veći broj povrtara sa ranom plasteničkom proizvodnjom koji postižu visoke prinose. Treba istaći da oni prate trendove savremene plasteničke proizvodnje. Prinosi su znatno veći nego pre 10 godina, a napredak je vidan i u primjeni vodotopivih đubriva. I na kraju, poljoprivredni stručnjaci poručuju da je najbitnije za sve povrtare da steknu povjerenje kod mušterija, a to će najlakše postići kvalitetom svojih proizvoda.

– Ovakve krtole imaju povećan broj klica koje su slabe i krte. Zato ovakve krtole podvrgavamo procesu kaljenja, odlažemo ih u svijetloj prostoriji, dobro provjetrenoj sa temperaturom od 10 stepeni koja mora biti konstantna. Sve ovo ima za cilj da krtole ostanu kratke na 1-2 cm i očvrsnu, ne budu krte i lomljive – objašnjava Mijušković.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI