Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPomoć iz prirode u borbi protiv alergija

Pomoć iz prirode u borbi protiv alergija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najčešći simptomi alergije su kihanje, curenje vodenastog sekreta, otok krvnih žila (kongestija) koji se osjeća kao začepljenost nosa i otežano disanje, često uz smanjenje ili potpuni gubitak čula mirisa, te svrb i suzenje očiju, svrb kože, piskanje u prsima.

Štetne materije u vazduhu sigurno snose dio krivice, a donekle su krivi i suviše dobri higijenski uslovi zbog nedostatka mikroorganizama, naš odbrambeni sistem nema dovoljno posla, pa traži sebi druge zadatke. On objavljuje rat bezopasnim uljezima i pri tom na njih ispaljuje hormon histamin, koji se skladišti u većini tjelesnih tkiva, a naročito tamo gdje su povrede i infekcije česte: u ustima, nosu, plućima, krvnim sudovima, na stopalima. To je ono što nam tjera suze na oči i čini da nam nos procuri.

Pomoć protiv alergija

Do preventivne zdravstvene zaštite od alergija je još uvijek dalek put, kažu ljekari s kojima smo razgovarali, ali u terapiji je postignut veliki napredak. Prema njihovim riječima, polensku kijavicu uvijek treba liječiti, jer se u suprotnom ona prenosi na donje disajne puteve, tako da može doći do nastanka astme.

Uspjeh se postiže i alternativnim metodama liječenja. Tako, recimo, ispiranje nosa rastvorom kuhinjske soli u mlakoj vodi jača sluzokožu nosa i čini je manje osjetljivom.

Slično djelovanje se postiže i kapima koji sadrže rastvor morske soli („marisol“ i sl.). Ekstrakt lopuha, tj. repuha (Petasites) koji se može nabaviti u apoteci trebalo bi da djeluje efikasno kao i antihistaminici.

Akupunktura i vježbe opuštanja poput onih koje nudi joga, takođe pružaju olakšanje. Protiv polenske kijavice pomaže i homeopatsko sredstvo „Galphimia galuca“ (ekstrakt jedne meksičke biljke).

Najbolja pomoć iz prirode za alergiju

Majčina dušica

Čaj od majčine dušice ublažava kašalj te ima umirujuće djelovanje na grlo (posebno ako je upaljeno). Za ublažavanje alergijske reakcije, majčina dušica izvrsna je u kombinaciji s koprivom. Kako biste iz ove dvije bilje izvukli maksimum pripremite čaj sa 2 supene kašike čaja od koprive i jednu supenu kašiku majčine dušice prelijte s pola litre uzavrele vode. Poklopite i sačekajte 15 do 20 minuta.

Ulje crnog kima

Njegovo protuupalno i antihistaminsko djelovanje jedan je od prvih izbora pri ublažavanju i prevenciji simptoma alergija. Ublažava sve simptome alergija, te olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju kao pratitelji sezonskih alergija.

Kopriva

Kopriva je prirodni antihistamin i imunomodulator, te čistač cijelog organizma i na taj način pomaže kod svih vrsta alergija. Ublažava simptome alergije kao što su kijanje i svrab očiju. Najbolji način konzumiranja koprive je kao čaj protiv alergije koji, osim što ublažava alergijske reakcije ima i diuretski učinak, ali doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca te jačanju organizma.

Povišeni nivoi vitamina D dokazano smanjuju rizik od pojave alergije kod djece i adolescenata.

Preporučuju se i visoke doze vitamina C, koji smanjuje lučenje histamina i podstiče njegovu razgradnju. Visokodozirani pripravci vitamina C u različitim su studijima uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Prskanje i pranje voća i povrća sodom bikarbonom

10 namirnica koje treba jesti u martu i aprilu

Sok od crne rotkve i meda – Sibirski narodni recept za kašalj

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI