Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiTehnološke inovacije koje mijenjaju način gledanja na poljoprivredu

Tehnološke inovacije koje mijenjaju način gledanja na poljoprivredu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Način informisanja se bitno promijenio od prije dvije decenije. Sada nam je svima neophodan internet, nije važno koji posao obavljamo. Bitna nam je brza i pouzdana informacija.

Iz tog razloga smo našli način kako da sve držimo u stanju informisanosti. Volim traktore je internet zajednica koja treba da ohrabri, prigrli, privuče, osnaži sve ljubitelje ovih mašina i sela i prirode na svijetu! Naša izjava o misiji koja podržava naš slogan: „Jak traktor i pametna farma.” pomoglo nam je da razvijemo snažno i angažovano praćenje poljoprivrednika širom naše zemlje. Volim Traktor je aktivan na Facebooku, Tvitteru, Pinterestu i Instagramu. Pratite nas na našem putu da ohrabrimo, zagrlimo, uključimo i osnažimo selo!

Tehnološke inovacije koje mijenjaju način gledanja na poljoprivredu

Jako je važno unaprijediti i poboljšati našu poljoprivrednu praksu. Moramo razumjeti da je sada jako bitno to da uhvatimo korak sa ostalim ljudima iz svijeta. Ono što se sada trenutno potencira u svijetu je smart ili pametna poljoprivreda. Izazov u svetu nakon svih događaja iz 2020. godine jeste nehraniti ljude. Ne treba ovde gledati samo na količinu hrane koja je potrebna. Ovde trebamo voditi računa i o dostupnosti sveže vode za piće, površini obradivog zemljišta i najvažnija stavka- klimatski faktori.

Kako bi se izborili sa svim ovim uslovima, savremeni poljoprivrednici na vrijeme počinju da usvajaju nove tehnike. Moderna poljoprivredna oprema i mehanizacija nudi olakšanje i poboljšanje same poljoprivrede. Precizni i pametan uzgoj stoke, korišćenje tehnologije radi dobijanja preciznih podataka o vremenu,… Sve ove stavke su sastavni dio rada savremenog poljoprivrednika.

Precizna ili pametna poljoprivreda

Pametna poljoprivreda ili precizna poljoprivreda je koncept koji koristi tehnologiju kako bi se obezbijedio bolji prinos. Poljoprivrednici savremenog načina rada imaju pristup podacima poput vremenske prognoze, podataka o plodnosti tla, skeniranja tla itd.

Uz upotrebu savremenih alata, poljoprivrednik može izmjeriti varijacije unutar datog obradivog zemljišta i shodno tome strategirati svoje poljoprivredne tehnike. Takođe bi im pomoglo da razumiju i procjene upotrebu đubriva i pesticida tako da prinos bude više nego dobar. Poljoprivrednici takođe mogu da prate prehrambene potrebe svoje stoke. Ukratko, precizna poljoprivreda znači maksimiziranje proizvodnje optimizacijom upotrebe sirovina, kao što su sjeme, đubrivo i pesticidi.

Savremeni i pametni traktori

Ako moramo da navedemo deo tradicionalne mehanizacije povezan sa poljoprivredom, prvo što nam padne na pamet je traktor. Traktori su povezani sa poljoprivredom više decenija, a sada sa pojavom tehnologije, moderni traktori imaju široku upotrebu. Mogu se koristiti za postupak obrade, oranja, sjetve, sadnje sadnica, uređenja pejzaža, rasipanja đubriva, čišćenja grmlja, žetve i poslije berbe.

Savremeni traktori mogu se svrstati u tri kategorije:

  1. Kompaktni traktori – Primarno se koriste za lake procese poput oranja, vuče, uređenja zelenih površina itd.
  2. Mini kompaktni traktori – Namenjeni su aktivnostima opšteg nivoa poput popločavanja pločica, košenja i uređenja zelenih površina na malim nivoima
  3. Komunalni traktori – Namenjeni su rešavanju složenih zadataka sjetve, prskanja, berbe prehrambenih usjeva itd.

Savremeni traktor ne samo da pruža širok spektar upotrebljivosti, već je istovremeno mašina uz pomoć savremene tehnologije postala svestrana da se brine o različitim složenim poljoprivrednim metodama, a mašine su moćne da preuzmu izuzetno teške poslove.

U poslednjih nekoliko godina vidjeli smo pojavu pametnih traktora koji mogu sami da se voze koristeći GPS mogućnosti, nadgledaju zemljište i ulazne parametre, otkrivaju biljne bolesti i prilagođavaju količine primjene koristeći tehnologiju promenljive stope po potrebi.

Ove moderne poljoprivredne tehnike drže ključ za zadovoljavanje rastućih poljoprivrednih potreba naše zemlje. Vrijeme je da ih u potpunosti prihvatimo i da uđemo u novu eru poljoprivrede. Ono što je najbitnije jeste to da na ovaj način ne možemo ni u kom slučaju sebi otežati rad i poslove, već ih samo možemo unaprijediti.

PROČITAJTE:

Ovo je traktor godine /VIDEO/

Predstavili prvi pametni 5G traktor na vodonik

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI