Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishrana10 namirnica koje treba jesti u martu i aprilu

10 namirnica koje treba jesti u martu i aprilu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Namirnice koje imaju svoju sezonu treba jesti baš tada, jer su u svojoj sezoni na vrhuncu nutritivne moći.

Proljeće je na samom pragu, neke namirnice karakteristične za ovaj period već su se pojavile na policama marketa, a ovo je 10 najmoćnijih, koje će vam osigurati jak imunitet i dobro zdravlje!

Artičoke

Iako su tokom godine dostupne u konzervi, svježe artičoke su na proljeće najbolje za konzumiranje. Samo jedna artičoka obezbjeđuje 25 odsto dnevne potrebe za vlaknima, ali i dosta kalijuma, magnezijuma i vitamina C. Kalijum i magnezijum neophodni su tijelu za izgradnju proteina, proizvodnju energije i dobar rad metabolizma, kao i održavanje funkcije nerava i srca na najboljem nivou.

Artičoke takođe obiluju polifenolima, jedinjenjima koja se ponašaju kao antioksidanti. Naučnici su dokazali da polifenoli iz artičoka štite od raka dojke, dok vlakna oponašaju probiotik i hrane dobre bakterije u crijevima, podstičući pravilan rad sistema za varenje.

Špargle

Jedan od najzdravijih vjesnika proljeća sa svega 20 kalorija po šoljici obezbjeđuje više od polovine dnevnih potreba za folatima skoro dvostruko više vitamina K. Ovaj vitamin je neophodan tijelu za zgrušavanje krvi, ali i da prevede kalcijum do kostiju. Folati sa druge strane obezbjeđuju zdrav metabolizam i funkcije mozga, pa su veoma važni u ishrani trudnica. Špargle su i odličan izvor glutationa, moćnog antioksidansa koji štiti od različitih vrsta raka.

Mladi luk

Sjajan izvor fitohemikalija poput kvercetina, antioksidansa koji sprječava srčane bolesti i kancer. Mladi luk je bogat sumpornim jedinjenima, koja, prema studijama, smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Sumporna jedinjenja najbolji efekat imaju kada se jedu svježa, pa će vam svježi mladi luk biti odličan saveznik za zdravlje.

Mladi grašak

Šoljica graška sadrži 7 grama vlakana, 8 grama proteina, ispunjava 100 odsto dnevnih potreba za vitaminom C i 25 za vitaminom A, koji zajedno sa karotenoidima luteinom i zeksantinom iz graška čuvaju vaše oči od propadanja i oboljenja.

Komorač

Osvježavajuće i ukusno povrće koje već vijekovima rješava probleme sa varenjem poput grčeva, nadutosti i gasova u stomaku. Komorač je i odličan izvor anetola, esencijalnog ulja prepunog antioksidansnih i antimikrobnih svojstava.

Potočarka

Veoma zdravo, ali osjetljivo lisnato povrće, koje buja na hladnijim proljećnim temperaturama, a na jakom suncu vene, piše Reader's Digest. Do sada je otkriveno da potočarka u ishrani snižava rizik od hroničnih bolesti. Jedna šolja ovog povrća ima svega 4 kalorije, a pokriva četvrtinu dnevnih potreba za vitaminom A i C, ali i 100 odsto za vitaminom K.

Rotkvice

Svježe crveno povrće dolazi zajedno sa izuzetno zdravim lišćem. Hrskava rotkvica prepuna je antioksidansa antocijanina, a lišće je krcato kalcijumom, vitaminom K i kalijumom. I lišće i plod su odličan izvor vitamina C.

Nana

Svježa nana vijekovima je najbolji domaći lijek za digestivne probleme, glavobolju i mučninu. Bogata je mentolom, jedinjenjem koje ublažava zapaljenja i olakšava simptome problema sa varenjem.

Zelje

Samo šoljica svježeg zelja obezbjeđuje 2 grama vlakana i čak polovinu preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Ovaj vitamin neophodan je za proizvodnju kolagena (za lijepu i mladoliku kožu) i zarastanje rana na koži, pa će vam zelje biti odličan prijatelj na proljeće, ako imate ovakve potrebe. Takođe, zelje sadrži puno antioksidanasa, koji sprječavaju različite hornične bolesti.

Losos

Možda niste znali, ali proljeće je najbolji period za konzumiranje ove ukusne ribe. Losos je savršen izvor omega-3 masnih kiselina, nezasićenih masnoća koje štite srce i mozak, i sprječavaju zapaljenja. Svega 100 grama lososa obezbjediće vam čak 2.000 miligrama omega 3 masti, što je čak 4 puta više od dnevnog preporučenog unosa za odrasle osobe! Takođe, losos je jedna od vodećih namirnica koja igra značajnu ulogu u sprečavanju težih srčanih oboljenja.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Borci koji pomažu u smanjenju holesterola

Pametno iskoristite sezonu mladog luka

Četiri imuno bombe sa kojima treba dočekati proljeće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI