Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrskanje i pranje voća i povrća sodom bikarbonom

Prskanje i pranje voća i povrća sodom bikarbonom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako smo privrženi ekološkoj proizvodnji voća i povrća, onda prskanje sodom bikarbonom može biti korisno, jer sprečava razvoj gljivica, koje pogađaju biljke.

Umjesto primjene fungicida u organskoj proizvodnji će se izvoditi zaštita sodom bikarbonom, ali i nekim drugim sredstvima. Prskanje mlijekom, preslicom, koprivom, bijelim lukom i boračem, može biti dobra kombinacija, jer daje rezultate tako što se sprečava razvoj bolesti kao i napad štetočina.

Na primjer pravovremeno i redovno prskanje paradajza sodom bikarbonom doprinosi sprečavanju razvoja plamenjače. Slično je i kod ostalog povrća i voća, koje je podložno gljivičnim infekcijama.

Kako prskati sodom bikarbonom

Soda bikarbona za prskanje predstavlja dobro alkalno sredstvo, kojim se sprovodi zaštita protiv plamenjače. Dobra je preventiva. Nije skupa, a dobro dođe u svakom domaćinstvu. Šta se dešava kada oprskamo voće ili povrće sodom bikarbonom? Na biljci se formira alkalna sredina, a to nije pogodna sredina za razvoj gljivica. Preparat za prskanje od sode bikarbone se pravi tako što rastopimo 50 g sode bikarbone u 10 l vode. To sipamo u prskalicu i špricamo voće i povrće. Preporučuje se prskanje na svakih 7 dana, posebno poslije kiše, jer vlaga pogoduje razvoju gljivičnih oboljenja.

Soda bikarbona za pranje voća i povrća

Vidjeli smo kako se ljudi u organskoj proizvodnji bore da zaštite plodove svoga rada i koja sredstva za to koriste. Jedno od njih je soda bikarbona. Ali šta da radimo sa voćem i povrćem koje je tretirano pesticidima. Neki plodovi koji se nalaze na pijaci prskani su čak 15 puta godišnje. Omiljeno voće kao što su jagode, jabuke i grožđe, ponajviše se tretiraju.

Postoji neki period koji treba da prođe (karenca), da bi bili sigurni da smijemo da koristimo ove plodove. Da li proizvođači poštuju to kad iznose svoju robu na pijačne tezge? Pesticidi djelimično mogu ostati na plodovima, čak i kad se oni nađu u prodaji. Da bi se osigurali, da ne unosimo pesticide u svoj organizam, opet je tu soda bikarbona. Prema nekim novijim istraživanjima otkriveno je da pranje voća sodom bikarbonom, čini da se ukloni do 96% pesticida sa istog, a slično je i sa povrćem. Zato treba rastopiti sodu bikarbonu u vodi i ovim rastvorom oprati voće ili povrće koje jedemo. Što je sigurno, sigurno je.

Kako prati voće i povrće sodom bikarbonom

Pranje voća i povrća u sodi bikarboni može se raditi samo tako što da ispiremo rastvorom sode bikarbone i vode, a drugi način je da se potopi direktno u rastvor. Na primjer, dobar dio pesticida kod jabuka se zadržava na kori i mogu se tako ukloniti. Potrebno je ispirati voće rastvorom sode bikarbone 12 minuta da bi se otklonilo 80% prisutnih pesticida, a 15 minuta da bi se očistilo 96% pesticida. Nažalost, ima i onih pesticida koji prodiru kroz koru u plod.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Soda bikarbona u bašti: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti

SODA BIKARBONA pravo čudo u baštovanstvu – u stanju je da NAHRANI biljke, a ODBIJE štetočine

Terapija sodom bikarbonom: Čisti disajne puteve i umiruje kašalj

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI