Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSrpskim poljoprivrednicima u FBiH više od 75.000 evra

Srpskim poljoprivrednicima u FBiH više od 75.000 evra

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporo i Srbima u regionu Arno Gujon potpisao je danas ugovore sa tri srpske organizacije u Federaciji BiH o sufinansiranju poljoprivrednih projekata u vrijednosti od 9.162.000 dinara (oko 76.500 evra).

Prvi ugovor se odnosi na kupovinu 35 steonih junica, koje će dobiti stočari u Bosanskom Petrovcu, a za to je namijenjeno 6.000.000 dinara /oko 51.000 evra/.

Za nabavku mehanizacije poljoprivrednicima u Posavini opredijeljeno je 2.000.000 dinara /oko 17.000 evra/, a za pomoć pčelarima u Bosanskom Grahovu milion dinara /oko 8.500 evra/.

Gujon je rekao da je ideja o ovome nastala poslije njegove posjete u aprilu krajevima u FBiH gdje žive srpski povratnici, kada je vidio kako oni teško žive i sa koliko problema se susreću.

Pročitajte: Za samozapošljavanje inženjera poljoprivrede izdvojeno 940.000 KM

“Srbi iz FBiH su vredni ljudi koji zaslužuju podršku Srbije. Suština je u tome da im kroz ove projekte pomognemo da razviju samoodrživu poljoprivrednu proizvodnju”, objasnio je Gujon na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je najavio da će uskoro obići Bosanski Petrovac, Posavinu i Grahovo da na terenu vidi kako se projekti odvijaju.

Davidović, Škapina i Ivetić zahvalili su Gujonu, ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da su podrškom poljoprivrednicima pokazali da Srbija misli na Srbe u FBiH i pokazuje brigu za njih.

Davidović je istakao da su sredstva namijenjena za razvoj stočarstva drugo najveće ulaganje Srbije u Unsko-sanski kanton i Bosanski Petrovac.

Škapina je rekao da je pomoć Srbije od izuzetnog značaja za pčelare u Bosanskom Grahovu, naglasivši da je to područje pogodno za razvoj pčelarstva koje je u usponu, a mogu da obezbijede i posebno ekološki čiste proizvode.

“Ova sredstva pomoći će pčelarima da obnove zastarjelu opremu i unaprijede proizvodnju”, objasnio je Škapina.

Pročitajte: Pašalić: “Povećanje izdvajanja za poljoprivrednike u ovom trenutku nužno”

Ivetić je naglasio da su sredstva iz ovog programa najveća pomoć Srbima u Posavini od 1996. godine.

“Poljoprivrednici će, zahvaljujući ovoj podršci, moći da nabave sitnu mehanizaciju – motokultivatore, freze, trimere i motorne testere. Ugovore sa 40 povratničkih porodica biće potpisai na tri godine, koliko traje i garantni rok za mašine. Očekujemo da se projekat realizuje do kraja godine”, rekao je Ivetić.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...