Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOptimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku

Optimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku

Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura. Ima visoku cijenu pogotovo van sezone. Zbog toga je bitno smanjiti rizik u proizvodnji i deo zasada jagoda pokriti plastenicima.

GAJENJE JAGODE U PLASTENIKU

Kako bi se postigli najbolji prinosi pri gajenju jagoda u zaštićenom prostoru biljkama je potrebno obezbijediti adekvatne uslove. Jedan od osnovnih uslova je optimalna temperatura u različitim stadijumima rasta i razvoja.

Poželjno je da u godini zasnivanja usjeva, nakon jesenje berbe u toku zimskih mjeseci, temperature vazduha u plasteniku bude oko 1-2 °C u trajanju od najmanje 5 nedjelja. Kod biljaka koje daju plod u rano proljeće, tokom januara ili na početku februara treba održavati temperaturu od najmanje 12°C danju, a tokom noći oko 8°C.

Otvaranjem cvijetnih pupoljaka temperatura se postepeno povećava. Kada počnu da se formiraju zeleni plodovi, optimalne dnevne temperature su 16-20°C, dok je noćna oko 10°C. U vreme cvjetanja potrebno je provjetravati zaštićeni prostor kada temperatura pređe 20°C . Visoke temperature tada mogu prouzrokovati zaostajanje biljaka u rastu, kao i kasniju pojavu deformsanih plodova.

Provjetravanjem se ujedno utiče na smanjenje vlažnosti u zaštićenom prostoru, a tako se smanjuje rizik od pojave različitih vrsta bolesti (npr. siva plijesan). ↓

SIVA TRULEŽ – Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

Kod biljaka koje donose plodove krajem ljeta ili u jesen, potrebno je osigurati što nižu temperaturu, sve do faze sazrijevanja plodova. Temperatura ne bi trebala da pređe 24°C .

Više temperature mogu negativno uticati na oprašivanje cvjetova, veličinu plodova jagode i na sam prinos. Početkom septembra, pa sve do kraja berbe, dnevna temperatura trebala bi da bude oko 16 °C a noćna 10 °C .Krajem berbe temperatura se spušta na 12 do 14 °C tokom dana, odnosno 8°C noću.

Gajenje jagode u zaštićenom prostoru, predstavlja jedan od najintezivnijih oblika gajenja čiji je cilj što raniji izlazak na tržište sa svježom jagodom. Ovakvom proizvodnjom ostvaruje se veća cijena, samim tim i profit.

Gajenje jagode u PVC tunelima – Prinos se povećava do 50%

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...