Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOptimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku

Optimalne temperature za gajenje jagode u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura. Ima visoku cijenu pogotovo van sezone. Zbog toga je bitno smanjiti rizik u proizvodnji i deo zasada jagoda pokriti plastenicima.

GAJENJE JAGODE U PLASTENIKU

Kako bi se postigli najbolji prinosi pri gajenju jagoda u zaštićenom prostoru biljkama je potrebno obezbijediti adekvatne uslove. Jedan od osnovnih uslova je optimalna temperatura u različitim stadijumima rasta i razvoja.

Poželjno je da u godini zasnivanja usjeva, nakon jesenje berbe u toku zimskih mjeseci, temperature vazduha u plasteniku bude oko 1-2 °C u trajanju od najmanje 5 nedjelja. Kod biljaka koje daju plod u rano proljeće, tokom januara ili na početku februara treba održavati temperaturu od najmanje 12°C danju, a tokom noći oko 8°C.

Otvaranjem cvijetnih pupoljaka temperatura se postepeno povećava. Kada počnu da se formiraju zeleni plodovi, optimalne dnevne temperature su 16-20°C, dok je noćna oko 10°C. U vreme cvjetanja potrebno je provjetravati zaštićeni prostor kada temperatura pređe 20°C . Visoke temperature tada mogu prouzrokovati zaostajanje biljaka u rastu, kao i kasniju pojavu deformsanih plodova.

Provjetravanjem se ujedno utiče na smanjenje vlažnosti u zaštićenom prostoru, a tako se smanjuje rizik od pojave različitih vrsta bolesti (npr. siva plijesan). ↓

SIVA TRULEŽ – Bolest koja može potpuno uništiti zasad JAGODE

Kod biljaka koje donose plodove krajem ljeta ili u jesen, potrebno je osigurati što nižu temperaturu, sve do faze sazrijevanja plodova. Temperatura ne bi trebala da pređe 24°C .

Više temperature mogu negativno uticati na oprašivanje cvjetova, veličinu plodova jagode i na sam prinos. Početkom septembra, pa sve do kraja berbe, dnevna temperatura trebala bi da bude oko 16 °C a noćna 10 °C .Krajem berbe temperatura se spušta na 12 do 14 °C tokom dana, odnosno 8°C noću.

Gajenje jagode u zaštićenom prostoru, predstavlja jedan od najintezivnijih oblika gajenja čiji je cilj što raniji izlazak na tržište sa svježom jagodom. Ovakvom proizvodnjom ostvaruje se veća cijena, samim tim i profit.

Gajenje jagode u PVC tunelima – Prinos se povećava do 50%

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI