Srijeda, 28 Jula, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPočela berba maline - Za kilogram očekuju najmanje 4 KM

Počela berba maline – Za kilogram očekuju najmanje 4 KM

U Podrinju je počela berba maline, a sudeći prema prvim najavama hladnjačara, koji za kilogram „crvenog zlata“ nude četiri KM, proizvođači su ove godine konačno korak bliže da stanu na zelenu granu.

Ekspanzija uzgoja maline u Republici Srpskoj, posebno u Podrinju, počela je prije nekoliko godina, kada su mnogi zasadili hektare i hektare obradive površine. Truda je trebalo mnogo, a zarada je bila solidna. Poslije tog zlatnog perioda usljedio je sunovrat malinarstva, pa je tokom jedne sezone kilogram ovog voća plaćan svega 1,50 KM, a prije dvije godine cijena nije prelazila 2,20 KM, dok je lani za malinu plaćano oko 3,50 KM.

Proizvođači ističu da je ovogodišnji rod podbacio, ali da je kvalitet roda izuzetno dobar, što im daje nadu da bi i cijena mogla da prati kvalitet voća.

U Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića „Vilamet“ sa sedištem u Bratuncu, koje okuplja najveće uzgajivače maline, ističu da je rod za oko trećinu slabiji od prosječnog iz prethodnih godina.

Pročitajte: Malina – Lijek naših baka, ali i provjerenih farmaceutskih kuća

– U susjednoj Srbiji objavljena je otkupna cijena od 320 do 350 dinara, što je od 5,3 do 5,8 maraka za kilogram prve klase maline, pa i malinari u Podrinju očekuju toliko – rekli su u Udruženju „Vilamet“.

Hladnjačari, koji su saopštili otkupnu cijenu i za kilogram maline nude četiri marke, ističu da ispod te cijene sigurno neće ići.

Jedan od najvećih otkupljivača u regiji Birač, vlasnik hladnjače „Agro dr“ Petko Rankić, rekao je za „Glas Srpske“ da planira da otkupi oko 1.500 tona ovog voća.

– Količine u malinjacima su veće nego lani, ali nisu u skladu sa očekivanjima. Cijenu diktira tržište, ali ispod četiri marke nećemo ići, može biti samo veća do kraja berbe – kazao je Rankić, naglasivši da je za sada kvalitet plodova dobar.

Dodao je da voće otkupljuje i u FBiH.

Pročitajte: Recepti za sok od malina bez kuvanja i sok od malina bez šećera

Istu cijenu za malinu nudi i Stamenko Katanić iz Skelana u Srebrenici, koji planira da otkupi oko 250 tona tog voća.

– Očekujemo da bi cijena mogla rasti do 4,5 maraka, tržište će svakako imati završnu riječ – istakao je Katanić.

Osvrćući se na komentare pojedinih proizvođača koji očekuju cijenu kao u Srbiji, Katanić kaže da je ta priča nerealna, jer cijenu veću od pet maraka nude svega dvije hladnjače za neznatnu količinu.

– Cijenu u Srbiji definisaće veliki hladnjačari na prostoru Arilja – dodao je on.

Pročitajte: Evo kako do velikog prinosa MALINA: 3 pravila koja se moraju poštovati!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

đubrenje korz sistem kap po kap

Da li je svim biljkama potrebna prihrana?

Vjerovatno ste se bar jednom zapitali da li je biljkama u vašoj bašti zaista potrebna prihrana, međutim, nikada se niste usudili da rizikujete sa...