Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMalina – Lijek naših baka, ali i provjerenih farmaceutskih kuća

Malina – Lijek naših baka, ali i provjerenih farmaceutskih kuća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malina je u svim razvijenim zemljama svijeta visoko cijenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, okusa i mirisa, a zatim i zbog svojih ljekovitih svojstva.

Malina je grm koji potiče iz jugoistočne Europe, raste uz rubove puteva i šumaraka, a sve se češće uzgaja i u vrtovima i gotovo da je jednako toliko odomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive.

Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi oko 52 kcal/217 kJ. Od toga ima 86 posto vode, 1,2 posto proteina, 0,65 posto masti i 12 posto ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).

Ovo bobičasto voće je tako slatko, a ima tako malo kalorija što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.

Vitamini u malinama

Od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (26,2 mg, što čini 44% RDA), a sadrži i vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Malina je nutritivno osobito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu “BioFactors” objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50 posto veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od rajčice i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema.

Konzumacijom malina tijelu osiguravamo energiju, pravilno funkcioniranje živčanog sustava i održavanje zdravog tkiva, na prvom mjestu krvnih žila. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod djece, suzbijanje mučnine i povraćanja. Narodna medicina sok od maline preporučuje za liječenje bolesti želuca i crijeva, jer učinkovito pročišćava sustav za probavu. Isto tako može biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaže se da malina rashlađuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.

List maline

Listovi maline pripremljeni u obliku čaja preporučuju se za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih osipa na koži i lakših povreda kože. Ovaj napitak pripadnicama ljepšeg spola može pomoći da postanu majke. Nekada se čaj od listova maline često upotrebljavao za liječenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode i ima pozitivno djelovanje na zidove maternice – prenosi cafe.ba.

Zbog niskog sadržaja ugljikohidrata, malina je u razumnim količinama sigurna i za prehranu dijabetičara, što se ne može reći i za svako drugo voće. Neka ispitivanja čak pokazuju da ovo voće povoljno utječe i na regulaciju šećera u krvi.

Farmaceutske kuće još ispituju proizvodnju lekova na bazi maline. Kozmetička industrija sve češće je koristi.

U farmaciji se od malina priprema i sirup koji pomaže kod svih bolesti pri kojima se javlja groznica. Masaža malinama povoljno djeluje na kožu, što su naše bake odavno znale, a sad su počela da se proizvode i kozmetička sredstva na bazi ove čarobne voćke. Kod nas mogu da se nabave samo kupke i krema za ruke (naravno, iz uvoza), ali je pitanje da li je riječ tek o mirisu maline ili su iskorišćena i njena ljekovita svojstva. Paradoksalno je da Srbija, kao najveći svjetski proizvođač, maline koristi samo u ishrani, pa i to nedovoljno.

PROČITAJTE:

Nekuvani voćni sokovi od malina, kupina ili jagoda

Evo zašto bi i kako trebalo jesti šumske jagode

Lazarkinja: Ljekovita biljka s kojom moramo biti oprezni

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI