Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo kako do velikog prinosa MALINA: 3 pravila koja se moraju poštovati!

Evo kako do velikog prinosa MALINA: 3 pravila koja se moraju poštovati!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prvo i osnovno pravilo: Malina se mora saditi i gajiti u redu. Kada sadite, sadite ih u jednake redove, a onda postavite stubove i žice kako biste ih pravilno uvezali i svake godine ćete imati od 6 do 8 puta više ploda, ali i kvalitetetne maline.

Svi vaši napori gube smisao, ako maline pustite da “podivljaju”. Sami ćete uvidjeti da one vole njegu i pravilno orezivanje.

Drugo i veoma često pravilo:  Malina se ne može degenerisati, biološki je to nemoguće. Ali postoje područja gde su maline zanemarene, pa oslabljene biljke maline nazivaju se degenerisanim.

Ima mnogo primjera kada su baštovani posadili “degenerisanu” malinu i ponovo dobili prinos grma sa velikim bobicama. Potrebno je ponovo obelježiti redove, pravilno posaditi maline u razmak od 70 cm, povezati ih i tamo gdje u nizu fali malina, posaditi novu sadnicu kako ne bi došlo do “rupe”.

Potrebno je konstantno saditi nove sadnice u svaki red i eliminisati višak biljaka malina. Potrebno je ojačati glavne izdanke u centru grma i za godinu ili dve, dobićete dobar kvalitet bobice i odličan prinos.

Treće pravilo glasi: Redovi malina treba da budu uski do 30 cm, a unutar redova između grmova treba da bude slobodan prostor. Razlog za neuspjeh je taj što se maline sade u obliku široke trake, gdje se isprepliću biljke koje ste sadili i one koje su same nikle kao novi izdanci.

Biologija maline je takva da oko glavne biljke uvjek raste dosta drugih mladih sadnica.

Da biste ostvarili dobar usjev, odstranite mlade maline kao korov. Ti novi izdanci uzimaju 50% svih hranljivih materija iz cjelokupne biljke. U praksi su ti izdanci neprijatelji maline.

Ako ostranite te nove mladice, glavni grm će biti dobro osvijetljen suncem, tako da ćete dobiti bobice od vrha do dna maline, ne samo na vrhu. Tako bobice imaju dovoljno sunca i vjetra što spriječava gljivične bolesti i najezdu insekata.

Morate se navići na činjenicu da će vam uništavanje novih izdanaka donijeti prinos. To radite oštrom lopatom tako što ćete je zabosti u novi izdanak u dubinu od 3 do 5 cm u zemlju.

Tek nakon druge godine vidjećete pravi prinos malina.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

ŽUTA MALINA: Sve o proizvodnji zlatnih malina (SAVJETI)

Navodnjavanje kupine i maline

Kako se boriti protiv pjegavosti izdanaka maline i kupine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI