Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako da gajite banane bez obzira gdje živite?

Kako da gajite banane bez obzira gdje živite?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste ikada poželjeli da gajite drvo banane, ali ste mislili da je klima u kojoj živite previše hladna i odustali ste od te ideje, možda ćete ponovo razmisliti kada budete saznali kako možete uspješno da je gajite i u područjima gdje je vrijeme malo hladnije.

Drvo banane je živopisna biljka, a njeni plodovi omiljena užina i mnogi bi je rado gajili. Prvo što morate da uradite da biste sebi ispunili želju, to je da odaberete soru koju ćete gajiti. Postoje sorte koje su otporne na hladnoću kao što je „basjoo“. Prilikom izbora vrste važno je imati na umu da, iako će biti predivan dodatak dvorištu, mnoge sorte se smatraju samo ukrasnim.

Za jestive banane možda biste trebali da razmislite o manjim sortama, patuljastim, koje mogu da se posade u velike saksije i koje možete da unesete u zatvoren prostor kada napolju postane dovoljno hladno. U nekim slučajevima, vjerovatno ćete morati plod da berete nešto ranije i da pustite da samostalno sazri.

Pročitajte: 7 vrsta voća koje možete uzgojiti u svom dnevnom boravku

Banana voli puno sunca i zato joj je potrebna pozicija sa najmanje 12 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Takođe, potrebno je dobro drenirano tlo. Uobičajena baštenska zemlja ili loša zemlja koja sadrži glinu je preteška za nju, pa morate paziti prilikom odabira mjesta za sadnju. Banana ne podnosi da su joj „mokre noge“, te je duboko, rastresito i dobro drenirano zemljište ključno za njen opstanak.

Kada odaberete mjesto za sadnju na otvorenom, neophodno je da provjerite da li je zaštićeno od naleta vetra. Zapravo, najbolje je odabrati toplo, osunčano mjesto na južnoj ili jugoistočnoj strani kuće. Sadnicu je neophodno da posadite minimum 15 cm duboko.

Preporučuje se lagana prihrana svaki put kada zalivate biljku, jer banana traži dosta prihrane.

Pročitajte: Malo poznate činjenice o bananama koje bi vas mogle iznenaditi

Preduzmite sve mjere da zaštite bananu od hladno vremena. Ona ne podnosi temperature ispod nule. Glavno stablo i korijen treba posebno zaštiti (prekrivkom, malčem) i održati kako bi se biljka vratila sljedeće sezone. Struktura korijena u obliku lukovice je ono što morate da zaštite kako biste održali drvo banane.

Za područja za blažim zimama

Postavite gust malč oko korijena drveta – to će spriječiti izmrzavanje. Možete u malč da izmiješate isječeno lišće banane, isjeckani papir, drugo lišće, piljevinu. Nemojte koristiti tresetnu mahovinu, jer će ona da drži zemlju prevlažnom, što će izazvati truljenje korijena. Ako je zima vlažna, malč stavite u plastične vrećice i stavite ih preko korijena.

Sljedeća važna stvar je sprječavanje izmrzavanja stabljika banane. Sve dok rastu zelene stabljike će ostati zelene i neće se smrznuti, odnosno, opstaće i dalje će rasti. Ljetni rast podrazumijeva i potpuno oblikovan cvijet. Ako to održite u životu, napraviće se skok u sljedećoj vegetacijskoj sezoni, jer biljka neće morati na proljeće da počinje iz početka.

Bananama je, inače potrebno od 15 mjeseci do 2 godine da proizvedu voće.

Pročitajte: Banane i kivi rastu u Čačku

Za područja sa umjerenim zimama

Ukoliko živite na području sa umjerenim zimama, možete da napravite pokrivač za biljku. Kavezi, odnosno, okviri za paradajz mogu da se koriste u ove svrhe i da se prekriju plastičnom folijom. Ova zaštita dobro djeluje kada nastupe hladni dani i noći i mogu se skinuti po potrebi.

Nije dobro obmotavati biljku banane samo sa folijom, jer omotač može da se smrzne tamo gdje dodirne stabljiku. Sa druge strane, ako naglo otopli, može da izazove da se biljka pregrije i da ugine.

Banane za područja sa oštrim zimama

Najbolje je da se gaji patuljasta vrsta u saksiji kako biste mogli da je unesete u zatvoren prostor kada postane hladno. Ako ste je ipak posadili direktno u zemlju, a živite u ovakvom području, iskopavanje i skladištenje u zatvorenom gdje je suvo i toplo najbolje je  rješenje. Iskopavanje neće biti teško, jer banane imaju vrlo plitak korijen.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI