Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePretjerana PRIHRANA RUŽA je opasna - Evo kada je potrebno vršiti prihranjivanje

Pretjerana PRIHRANA RUŽA je opasna – Evo kada je potrebno vršiti prihranjivanje

Prihrana ruža – Kao i sve druge biljke i ruže za svoje uspjevanje traže dovoljno hranjivih materija. Međutim, kad se radi o prihranjivanju, mora se znati da je i pretjerivanje u ovom pogledu opasno.

Ovo dolazi otuda što pretjerane količine hranjivih materija dovede do isuviše velike bujnosti, a ova do drugih negativnih pojava, naročito pojava bolesti.

Podsjećamo da smo prije sadnje u formi osnovnog đubrenja, dodali zemljištu organsko đubrivo (stajnjak) i osnovno (mineralno) đubrivo. To je dovoljno za ruže u sljedeće dvije godine. U slučaju da je zemljište srednje plodnosti najbolje je u prvoj godini uzdržati se od svake dalje intervencije prihranjivanjima.

Pročitajte: Tri najopasnije bolesti RUŽA – Evo kako da ih zaštitite

Za slučaj da je zemljište pjeskovito i siromašno, treba u maju, pošto su ruže krenule, dodati prije navodnjavanja azot i to ravnomjernim posipanjem po cijeloj površini. Neposredno na bokore ruže ne smije se posipati, jer ih to može oštetiti. Ova prihrana ruža azotom je dovoljna za cijelu godinu.

Sredinom jula treba obaviti jedno prskanje lišća nekim folijalnim đubrivom. Ovo sredstvo pored osnovnih elemenata NPK sadrži i najvažnije mikroelemente i biljne hormone koji pomažu biljkama da  bolje usvajaju potrebne količine hraniva  iz zemljišta.

Krajem jula treba još jednom pođubriti nekim lako rastvorljivim kalijumovim đubrivom koje će pomoći odrvenjavanje mladih izbojaka i time uticati na bolje prezimljavanje ruža.

Pročitajte: Ruže najbolje rastu pored ovih biljaka!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kupus ribanac

NAPRAVITE SAVRŠEN KISELI KUPUS RIBANAC U TEGLI

Pored kiselog kupusa i ribanac je nezaobilazan u srpskoj zimnici. Ukoliko živite u stanu, a nemate podrum ili ostavu gdje biste odložili bure sa kiselim...