Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPljesnivost lista paradajza i suzbijanje ove bolesti

Pljesnivost lista paradajza i suzbijanje ove bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pljesnivost lista paradajza – Prouzrokovač pljesnivosti lista  paradajza ((Fulvia fulva)) prouzrokuje značajno smanjenje prinosa paradajza u plastenicima i staklenicima. U našim uslovima se isključivo javlja na paradajzu koji se gaji u zaštićenom prostoru.

Pljesnivost lista paradajza – Simptomi bolesti

Prvo ispoljavaju na starijem lišću paradajza. Na stablu i plodu pojava simptoma je rijetka i bez štetnih posljedica. Na licu lista najprije nastaju svjetlozelene ili žute pjege sa nejasnim ivicama. Na naličju lista u okviru pjega dolazi do sporulacije gljive pri čemu se obrazuje gusta, somotasta, sivomrka prevlaka. Zaraženo tkivo potom nekrotira, list se uvija, vene i opada.

Epidemiologija

Patogen se u prirodi održava u zemljištu kao saprofit,ili u biljnim ostacima i sjemenu zaraženih biljaka u vidu konidija ili sklerocija.Konidije se raznose vjetrom,vodom,insektima ili tokom rada na odjeći i rukama radnika.
Konidije ne mogu klijati ukoliko je relativna vlažnost vazduha ispod 85%. Optimalna temperatura za razvoj oboljenja su između 22-24 °C.

Suzbijanje

Mjere zaštite: Plodored,uklanjaje biljnih ostataka,dezinfekcija zemljišta i sjemena,provjetravanje objekata,gajenje biljaka uz naslon.
Većina fungicida koji se koriste za suzbijanje plamenjače i crne pjegavosti djeluje i na Fulvia fulva. Kod nas su registrovani preparati na bazi kombinacije a.m boskalid+piraklostrobin i hlorotalonil+azoksistrobin.
Zbog izrazito velikog variranja patogenosti gljive i toleratni hibridi mogu postati osjetljivi.

Izvor: agronomija.rs

PROČITAJTE:

Uz ove trikove otjerajte insekte sa paradajza i krastavca bez hemije

Upotrijebite JOD za bolji rast i PRIRODNU zaštitu PARADAJZA

Kako do kvalitetnijih plodova PARADAJZA uz pomoć MASLAČKA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI