Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUz ove trikove otjerajte insekte sa paradajza i krastavca bez hemije

Uz ove trikove otjerajte insekte sa paradajza i krastavca bez hemije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Određeni insekti i paraziti uživaju u ukusu zrelog paradajza i sočnog krastavca, baš koliko i vi. Ako ne preduzmete korake da zaštite svoje biljke od ovih štetočina, verovatno nećete ubrati previše povrća. Postoji nekoliko prirodnih načina uz čiju pomoć možete da spriječite insekte da preuzmu vaš povrtnjak.

Kavezi za paradajz

Prva preporuka je da se koriste, takozvani, kavezi za paradajz, koji se stavljaju oko biljaka. Riječ je o cilindričnim okvirima koji podržavaju biljke dok rastu. Оve potpore podižu lišće i grane paradajza od zemlje, čineći ih manje dostupnim za insekte. Istu tehniku možete da primjenite i na krastavcu, a možete i neku drugu. Cilj je da se najniže lišće i plodovi podignu i da ne dodiruju zemlju.

Sadnja cvijeća

Druga preporuka je da se posadi bilje i cvijeće oko paradajza i krastavca, koje će ih štititi ili tjerati štetočine. Bosiljak pomaže u uklanjanju bijele vaši koje su štetne za paradajz. Origano i neven isto mogu da pomognu u zaštiti paradajza i krastavca, a dragoljub tjera biljne vaši i bijelu mušicu. Šargarepa i suncokret pomažu u odvraćanju štetočina od paradajza. Više možete pročitati u tekstu: Zašto bi trebalo da uvjek sadite cvijeće pored vašeg povrća

Postavljanje zamki

Treća preporuka je da se postave zamke za štetočine. One privlače uobičajene štetne vrtne insekte, poput tripsa i raznih vrsta crva, zarobe ih i tako onemoguće da prave štetu. U poljoprivrednim apotekama možete da kupite ljepljive ili feromonske zamke, dvije najčešće vrste protiv insekata.

Prihrana i zalivanje biljaka

Četvrta preporuka je redovna prihrana i zalivanje biljaka, te uklanjanje korova oko biljaka. Insekti, kao što su afidi  ili smrdibube hrane se korovom. Ako on okružuje paradajz i krastavac, velika je vjerovatnoća da će i njih napasti. Ipak, i ako ih napadnu, teže će da unište zdrave i njegovane biljke.

Provjeravajte svoje biljke

Peta preporuka je da redovno obilazite i provjeravate biljke. Nedozrele plodove ili lišće koji su popadali ispod biljaka potrebno je ukloniti, kao i trule plodove jer će privući štetočine. Ukoliko je neka biljka jako zaražena ili pod velikim napadom insekata najbolje je da se cijela ukloni iz vrta, kako bi se spriječilo širenje na zdrave biljke.

Privlačenje osa i bumbara

Šesta preporuka je da se u povrtnjak privuku prirodni predatori, poput parazitskih osa i bubamara koje će da se hrane štetnim insektima i na taj način će da pomognu u zaštiti paradajza i krastavca.

Biljne vaši su najčešće štetočine koje prave veliku ekonomsku štetu, pri čemu parazitske ose imaju značajnu ulogu u regulaciji njihove brojnosti. Direktna šteta nastaje ishranom, isisavanjem sokova zbog čega dolazi do kovrdžanja listova i drugih deformacija biljke ili hloroze, a indirektna šteta je posljedica širenja virusa, gljiva i drugih patogena.

Izvor: Homeguides

PROČITAJTE:

Prirodna đubriva od kojih paradajz buja

Top 10 biljaka koje pomažu paradajzu da bolje raste

Šest grešaka zbog kojih je prinos PARADAJZA loš!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI