Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaUpotrijebite JOD za bolji rast i PRIRODNU zaštitu PARADAJZA

Upotrijebite JOD za bolji rast i PRIRODNU zaštitu PARADAJZA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jod je antiseptik širokog spektra koji razoružava široko polje bakterija, gljivica i drugih “napasnika” uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?

Potrebe biljaka za jodom je izuzetno niska, i sasvim su zadovoljavajuće mikrodoze tog elementa, koje se nalaze u svakom zemljištu, zato se neko posebno jodno đubrivo i ne pravi. Odnos paradajza prema jodu je poseban.

Ukoliko prilikom gajenja rasada jednom zalijemo slabim rastvorom apotekarskog joda- jedna kap na 3 litre vode, cvijetne grančice se brže razvijaju i bivaju razgranatije sa većim brojem oplođenih cvetova. Plodovi budu 10-15% krupniji i sazrijevaju nekoliko dana ranije.

Prilikom formiranja cvjetova u sledećem kolu već rasađenog paradajza, takođe je korisno zalivati slabim rastvorom apotekarskog joda, 3 kapi na 10 l. vode, jednu litru kod svakog struka.

Iskusniji baštovani već dugo primjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka. 

PLAMENJAČA

Da biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:

9 litara vode pomiješajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte:

Kako do kvalitetnijih plodova PARADAJZA uz pomoć MASLAČKA

Pet razloga zašto LISTOVI paradajza ŽUTE

Koliko je potrebno ZALIVATI PARADAJZ

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI