Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPet biljaka koje možete posaditi u oktobru

Pet biljaka koje možete posaditi u oktobru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kao dva najveća benefita jesenje sadnje biljaka izdvajaju se konzumiranje svježih plodova u rano proljeće i ekonomski efekat zbog visoke cijene povrća koje nam stiže u tom periodu. U nastavku smo izdvojili nekoliko sorti povrća, bilja i cvijeća koje su odlične za početak sadnje u oktobru.

Bijeli luk

Riječ je o jednoj od najstarijih gajenih biljaka. Bijeli luk se pominje još u kineskim zapisima od prije 5000 godina.

Pročitajte: Vrijeme i način sadnje jesenskog bijelog luka

Optimalni rok za sadnju bijelog luka je druga polovina oktobra. Kako je sjemenski bijeli luk podložan izazivačima bolesti, stručnjaci preporučuju da se za sadnju koristi isključivo sertifikovan materijal. Bijeli luk voli plodnu, rastresitu zemlju sa dovoljno vlage. Takođe, važno je znati da najbolje uspijeva poslije krompira, kupusnjača, šargarepe, tikvica, salate i krastavca. Naravno, to nije sve što treba da znate o uzgajanju bijelog luka, a posebno su važne osnovne mjere nege zasada bijelog luka.

Crni luk

Crni luk u jesen možete posaditi iz rasada i sadnjom arpadžika. Iz rasada, sadi se početkom oktobra, kada rasad ima 3-4 lista. Da dobijete mladi luk u proljeće, sadnja arpadžika može da se obavi i u oktobru. Postoji nekoliko vrsta crnog luka, a omiljena jesenja sorta je srebrnjak, koji se izuzetno lako može gajiti u jesenjem periodu jer je otporan na hladnoću.

Grašak

Jesenjom sjetvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos. Najpovoljniji period za njegovu sadnju je sredina oktobra, odnosno druga polovina oktobra. Za sadnju u ovom periodu treba odabrati sorte koje su kasnijeg vegetacionog perioda jer tako neće doći do oštećenja biljaka.

Pročitajte: Oktobarski radovi u organskoj bašti

Peršun

Peršun najbolje rezultate daje ako se sadi iz rasada, a idealno vrijeme da posadite rasad u zemlju su oktobar i novembar. Na otvorenom polju, peršun se gaji zbog korijena, a u zatvorenom zbog lišća. Peršun je vrlo otporna biljka i može da izdrži mraz i temperaturu čak do minus 20 stepeni. Gajenje peršuna u bašti je pravi izbor za jesenje dane, a sve o uzgoju peršuna možete saznati kroz savjete za uspješno gajenje peršuna na njivi i u plasteniku.

Oktobar je pravo vreme da se posadi i jesenje cvjeće. Postoji mnogo vrsta koje možete posaditi u jesen, a koje će početi da cvjetaju u rano proljeće.

Lukovice

U oktobru možete posaditi lukovice poput zumbula, narcisa, lala, visibabe i anemona. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvijećem, ispod drveća ili na travnjacima.

Lukovice imaju podzemne organe koji im omogućavaju da opstanu u različitim vremenskim uslovima, jer im služe kao skladišta za hranu. Zemljište je potrebno da bude rastresito i propusno i neophodno je ukloniti sav korov.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI