Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaIstaknutoVrijeme i način sadnje jesenskog bijelog luka

Vrijeme i način sadnje jesenskog bijelog luka

Sadnja bijelog luka obavlja se i u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji ukus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi.

Oktobar je optimalno vrijeme za sadnju bijelog luka. Za jesenju sadnju odabrati ozime varijetete koji su otporniji na niske temperature, daju krupnije lukovice, ali se mogu skladištiti kraće vrijeme.

Pročitajte: Crni i bijeli luk: Ove biljke nipošto nemojte saditi pored njih u bašti

Kao i za svaku drugu biljku, bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Sadnja bijelog luka ovavlja se na razmaku oko 15-20 centimetara izdubite rupe na dubini od oko 4-5 cm i u njih postavite režnjeve bijelog luka korijenom okrenutim prema dolje. Zatrpajte zemlju, pričekajte zimu te u proljeće po potrebi malo zalijte. Vaš bijeli luk spreman je za vađenje sredinom proljeća kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

Razlika između ozimih i jarih varijeteta

Lukovice ozimih i jarih sorti se raspoznaju po veličini, cvjetnom stablu, broju, krupnoći i rasporedu čenova unutar lukovice. Lukovice ozimog bijelog luka su krupnije sa više zaštitnih listova koji obavijaju čenove u lukovici, a cvjetno stablo izraženo i čvrsto. Kod jarih varijeteta cvjetno stablo je slabo izraženo, mekano. Čenovi ozimog luka su krupniji, ima ih manji broj u lukovici i na presjeku lukovice vidljiv je njihov kružni raspored u jednom redu oko cvjetnog stabla. U lukovici jarih varijeteta prisutan je veći broj manjih čenova koji su raspoređeni u spiralnoj formi u nekoliko redova.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...