Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img

Razmnožavanje MUŠKATLI iz reznica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Razmnožavanje muškatli može biti generativno i vegetativno.

Generativno razmnožavanje podrazumijeva razmnožavanje putem sjemena dok vegetativno podrazumijeva razmnožavanje putem reznica.

RAZMNOŽAVANJE MUŠKATLI IZ REZNICA

Ovaj način proizvodnje je veoma čest i dugo je bio jedini način proizvodnje. Reznice sa matičnih biljaka skidaju se zalamanjem. Kvalitezna reznica ima 2-3 kratke internodije sa 4-6 listova. Kratko prosušene reznice zabadaju se na dubinu ok 2 cm direktno u tresetne saksije, glinene saksije prečnika 7-8 cm, u pikir sanduke ili direktno na parapete (1m²/200-220 reznica) u supstrat sačinjen od treseta i perlita u odnosu na 1:1.

Ožiljavanje traje 20-25 dana pri temperaturi supstrata od 22 ºC i pri temperaturi vazduha od 20 ºC . Proizvodnja reznica obavlja se u periodu od juna do septembra i od januara do aprila. Tokom februara počinje prelončavanje u saksije prečnika 11-12 cm, u kojima će se vršiti realizacija rasada. Kvalitetan supstrat za ulončavanje sastoji se od 2 dijela komposta, 1 dijela toplolejske zemlje i 3 dijela treseta. Za vrijeme proizvodnog ciklusa potrebno je svake dvije nedjelje prihranjivanje hranjljivim đubrivom u koncentraciji od 0,2 % do 0,5 %.

Posljednjih godina ova cvjetna vrsta proizvodi se pomiću kulture tkiva, sa ciljem da se dobije zdrav bezvirusni materijal Super Elita. Gajenjem biljaka bezvirusnog porijekla postižu se velike uštede.

Najčešće bolesti tokom proizvodnog ciklusa muškatle su: trulež reznica, bakterijska pjegavost, rđa lista i stabla, siva plijesan, izbojka, cvijeta i virus muškatle.

Najopasnije bolesti MUŠKATLI

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Proljeće je, vrijeme je za MUŠKATLE

Razmnožavanje muškatli iz sjemena i reznica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI