Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaŠarka šljive - Metode zaštite najznačajnijeg virusa u voćarstvu!

Šarka šljive – Metode zaštite najznačajnijeg virusa u voćarstvu!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šarka šljive (prouztokovač virus šarke šljive / Plum pox virus, PPV /) je ekonomski veoma štetna bolest šljive i najštetnija viroza ove gajene biljke.

Kod nas je veoma rastprostranjena, posebno na osjetljivim sortama kao što je storta Požegača. Kod osjetljivih sorti prema ovom virusu može da opadne i 90 % plodova.

Probleme i štete koje ovaj virtus prouzrokuje su posebno prisutni u rasadničkoj proizvodnji odnosno proizvodnji sadnog materijala šljive. Prema standardima kvaliteta, proizvedeni sadni matrijal mora biti bezvirusan.

U uslovima rasprostranjenosti ovog virusa odnosto zaraženosti stabla šljive i drugih biljaka koji su dobćini ovom virusu (izvor zaraze) nije jednostavno proizvesti bezvirusni sadni materijal. Veliki problem predstavlja nelegalna proizvodnja sadnog materijala gdje se plemke (kalem grančice) ne uzimaju sa zdravih, bezvirusnih matičnih stabala, već iz proizvodnih. U tom slučaju se proizvode i sade zaražene sadnice šljive što pričinjava još veće štete.

Virus se umnožava, pored šljive, i u dzanarici, kajsiji, breskvi, a skoro je utvrđeno i višnji i trešnji.

Zaštita

Znčajna mjera je i uzgoj tolerantnih sorti šljive. Veoma osjetljiva sorta je Požegača. Sorta Čačanska rodna je osjetljiva, ali daje dobar prinos. U tolerantne sorte se svrstavaju Stenlej, Čačanska ljepotica, Čačanska najbolja, Čačanska rana i Valjevka.

Za uspješnu proizvodnju bezvirusnog sadnog materijala šljive, pored bezvirusnih plemki koje se uzimaju sa bezvirusnih matičnih stabala, i podloge moraju biti bezvirusne. Najsiguniji i najbrži način dobijanja bezvirsunih podloga jeste njihova proizvodnja kultrurom tkiva in vitro. Taj način proizvodnje bezvirusnih podloga se primjenjuje kod proizvodnje bezvirusnog sadnog materijala i kod trešnje, kajsije, breskve i nektarine.

POGLEDAJTE VIDEO KAKO SE RIJEŠITI VIRUSA ŠARKE ŠLJIVE

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Zaštita voćaka od virusa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI