Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPARADAJZ CRVENA KRUŠKA - Uzgoj i njega ove fantastične sorte

PARADAJZ CRVENA KRUŠKA – Uzgoj i njega ove fantastične sorte

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crvena kruška je stara, srednje krupna sorta paradajza pogodna za svježu konzumaciju, i kuvanje.

Paradajz je najraširenija povrtna kultura, koja nije nimalo komplikovana za uzgoj, bilo da se radi o sadnji u vrtu ili na balkonu. Postoji velik broj različitih sorti, koje se razlikuju po visini, po boji (crvena, ružičasta, bijela, crna, zelena, žuta, narančasta, tigrasta ), te po obliku ploda (okrugli, ovalni, kruškoliki, duguljasti, naborani… ).

Crvenu krušku odlikuje tamno crvena boja ploda koji je izuzetno mesnat, fantastičnog okusa, odličan za svježu potrošnju, posebno salate ali i kuvanje.

Srednje je rana sorta koja se može uzgajati i na otvorenom i u plastenicima, te je izuzetno dobre rodnosti s jako krupnim plodovima. Odlikuje se dobrom otpornošću na plamenjaču. Prije same sadnje potrebno je obaviti gnojidbu tla, preporučuje se sadnja na nešto veći razmak, obzirom da crvena kruška ima veći porast i veliku nadzemnu masu. Nakon sadnje obavezno je postaviti naslon, odnosno bambus ili pvc kolce, za koje se vežu presadnice.

Optimalna temperatura klijanja sjemena paradajza je 22 do 25°C, a klijanje traje od 8 do 23 dana.

Supstrat

Da bi klijavost vašeg paradajza bila u zadovoljavajućem postotku obavezno ih je sijati u kvalitetan supstrat namjenjen za sjetvu.

Evo kako da napravite dobar supstrat za sjetvu i pikiranje paradajza

Zemlja za cvijeće, vrtna zemlja i ostale mikseve nikako nemojte koristiti za sjetvu jer zadržavaju vlagu i vrlo brzo se počinje razvijati plijesan.

Tek posijano sjeme poželjno je prskati prskalicom. Voditi računa da supstrat nije suviše vlažan jer sjeme je osjetljivo na visok postotak vlage, i vrlo brzo počinje od viška vlage trunuti. Obavezno je posude u kojima uzgajate držati na toplom i svjetlom položaju kako klijanci ne bi bili izduženi, tanki i nekvalitetni.

Paradajz se u vrtu možete saditi u gredice kada prestane opasnost od mraza. Preporuka je da prihrana bude na prirodnoj bazi.

Rajčica se bere ujutru i poslije podne. Plodovi moraju biti hladni, ne vrući, niti rosni. Beru se s peteljkama.

Izvor: planthouse.hr

PROČITAJTE:

Plodored je važan uslov za uspješan uzgoj paradajza

Dodajte ovo uz rasad paprike i paradajza i uživajte u bogatoj berbi na ljeto

Vrijeme sjetve, pikiranja i sadnje paradajza u plastenicima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI