Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNjega zasada lijeske poslije sadnje

Njega zasada lijeske poslije sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega zasada lijeske poslije sadnje – Nakon sadnje mladoj biljci lijeske potrebno je obezbijediti dovoljno hraniva kako bi se nesmetano odvijali vegetativni i generativni procesi. Disbalans u hranivima u ovom periodu može zanatno da smanji broj resa i ženskih cvjetova, zametanje i razvoj plodova. Takođe, takve biljke su osjetljive na razne stresove.

Osnovni principi đubrenja poslije sadnje:

 • U prve dvije godine nakon sadnje primjenjuju se manje količine azota (25-40 kg/ha). Azot bi trebalo primijenjivati u toku aktivnog proljetnog rasta, jer podstiče rano formiranje drveta, rast stabla, izdanaka i listova. Potrebnu količinu azotnog đubriva poželjno je primijeniti u tri aplikacije. Prva (45% ) tokom listanja – krajem marta do polovine aprila, drugu (45%) od polovine maja pa najkasnije do početka jula i, treća, ne više od 10% tokom septembra. Poslije septembra se ne preporučuje primijena azota zbog odlaganja zdrvenjavanja izdanaka, a lijeska u tom peridu slabo usvaja hraniva što bi dovelo i do nepotrebnih gubitaka hraniva.
  Primijena fosfora se ne preporučuje u prvim godinama posle sadnje, osim ako analiza zemljišta pokazuje jasan nedostatak ovog elementa. Veća količina fosfora trebalo bi da se primeni prilikom agromelirativnog đubrenja pre sadnje.
  Kalijum se u mladim zasadima primijenjuje samo ako je analiza zemljišta pokazala njegov nedostatak. Ključni momenat za njegovu primijenu je tokom formiranja plodova u starijim zasadima.
  Primijena ostalih đubriva se izvodi samo ako se pojave simptomi nedostatka hraniva.
  U zasadima lijeske veoma je važno primijeniti đubrivo na pravom mjestu, u zoni rasprostiranja korijenovog sistema, kako bi se dobila najbolja iskorišćenost. Đubrivo je najbolje aplicirati direktno iznad zone korijena.
  Ručna primijena đubriva, i ako je zahtjevna za radnom snagom, smatra se pogodnom praksom u novoposađenim zasadima.

U prve četiri godine uzgoja zemljište u zasadu se održava kao jalovi ugar. To podrazumijeva 2-3 ručna plijevljenja oko žbunova (stabala) i isto toliko uništavanja korova u međurednom prostoru rotacionom tanjiračom ili tilerom. U prve dvije godine ne preporučuje se korišćenje herbicida. Važno je istaći da dubina obrade zemljišta ne bi trebalo da bude veća od 5-7 cm, niti bliže od 20 cm od biljke.

Lijeska je veoma osjetljiva na nedostatak vode i kao posljedica toga može doći do uvenuća biljaka, smanjenja rasta biljke, opadanja lišća. Zbog ovoga bi uzgajivači trebalo posle sadnje da postave sistem za navodnjavanje.

U prvoj godini izdanci se obično ostavljaju da slobodno rastu, u skladu sa konačnim oblikom koji želimo da postignemo. Eventualni višak izdanaka koji bi mogli da ometaju rast biljke odstranjuje se ručno. U godini posle sadnje dozvoliti rast izdanaka na vrhu, a ukloniti sve druge mladice ili bočne izdanke.

Izvor: agrotv.net

PROČITAJTE:

Koji sistem gajenja lijeske donosi najveće prinose?

Podizanje zasada LIJESKE na pravi način!

Kako pravilno orezati lijesku?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI