Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoTri sorte paprika od kojih možete praviti ukusan ajvar

Tri sorte paprika od kojih možete praviti ukusan ajvar

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tradicionalna kuhinja ne može se zamisliti bez ajvara. Njegova priprema takođe predstavlja svojevrsni događaj koji okuplja članove porodice, prijatelje i komšije da zajedničkim snagama, uz uživanje i smijeh učestvuju u čišćenju, mljevenju i kuvanju paprika.

Postoje različiti recepti za ajvar, a svaka domaćica uvijek hvali svoj dobijen od majke ili bake. Ono što je, pored potrebnih koraka u pripremi, važno ispoštovati, je pravilan izbor paprika. Ovo su tri sorte koje možete izabrati.

Kurtovska kapija

Na pomen ajvara mnogima se javi asocijacija upravo na ovu sortu paprike. U pitanju je izrazito rodna sorta, plodova čija dužina se obično kreće od 12 do 15 centimetara, a njihova težina oko 70 grama. Ono što je veliki plus kod ove sorte je tanka pokožica, dakle plodovi ove sorte se lako gule.

Kurtovska kapija je kasna sorta čije meso ima slatkasti ukus i jaču aromu. Pogodna je za različite prerade jer plodovi sadrže mali procent vode. U tehnološkoj zrelosti je tamnozelene, a u fiziološkoj izrazito crvene boje.

Pročitajte: “Leskovački kavijar”: Kako nastaje najbolji ajvar na svijetu? /FOTO/

Paprika Amfora

Još jedna sorta odlična za pripremu ajvara. U pitanju je sorta koja daje vrlo krupne plodove koji su pljosnati. Ima malo povijen vrh. Dužina ploda je ista kao i kod plodova Kurtovske kapije, a težina je veća – svaki plod ima oko 100 grama. Širina je 5-6  centimetara.

Takođe je veoma rodna sorta koja zbog svojih plodova veoma „lijepih na oko“ često završi kao dio salata, to jest svježa se konzumira, ali se prvenstveno ona najviše odlikuje dobrom mogućnosti za pečenje. Ova paprika debljih zidova u tehnološkoj zrelosti je tamnozelene, a u biološkoj izrazito crvene boje.

Pročitajte: Miris pečene paprike vjesnik jeseni /FOTO + RECEPT ZA AJVAR/

Paprika Crvena roga/ Šilja

Takođe sorta koju možete upotrebiti za pravljenje ajvara. Pored ove namjene Crvena roga je odlična za pripremu punjenih paprika, ali i za različite salate i sataraš. Ova višenamjenska sorta vrlo slatkog ukusa ima plodove koji teže od 160 do 300 grama. U pitanju je bujna sorta koja ima tamnozelene listove i crvene plodove koji su duguljasti što se može i naslutiti po njenom nazivu.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI