Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvo je povrće koje možete da gajite i u sjenci

Ovo je povrće koje možete da gajite i u sjenci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko želite da uzgajate povrće, a imate vrt koji je djelimično u sjenci, važno je da znate da postoje vrste koje mogu da se gaje i na takvim mjestima. Ovo povrće osiguraće rod svake godine jer ne traže ni puno njege, ni puno održavanja.

Bašte u sjenci su prilično česta pojava, naročito kada je riječ o urbanim baštama gdje je prostor ograničen i gde su zgrade ili drugi objekti koji zaklanjaju sunce. Ako je bašta u sjenci, to ne znači da ne možete da gajite povrće. Naprotiv. U nastavku je lista povrća koje može uspješno da se gaji i u onim djelovima bašte ili terase do kojih ne dopire puno sunca.

Zelena salata

Zelena salata je jedno od najlakšim povrća za sadnju i uzgoj, a ne traži puno sunca. Potrebno joj je samo nekoliko sati sunčeve svijetlosti dnevno, a savršeno je povrće za uzgoj na malom prostoru.

Rukola

Rukola se gaji isto kao zelena salata, te ih možete posaditi jedne pored drugih. Rukoli je potrebno samo 1-2 sata direktne sunčeve svijetlosti dnevno, ali čak i ako nemate sunce, ona će i dalje da raste u potpunoj hladovini. Ukusna i zdrava, rukola nije zahtjevna za gajenje.

Potočarka

Potočarka je prekrasno povrće koje raste u gotovo svim uslovima i od nje se mogu napraviti zadivljujuće salate! Jedino što traži je obilje vode. Potočarka je ukusna i veoma ljekovita biljka i nepravedno je zapostavljena na našim trpezama, a i u baštama.

Brokoli

Brokoli traži njegu, ali samo nekoli sati sunca dnevno. Potrebno je redovno zalivanje i prihrana. Ako niste znali, listovi brokolija, koje uvijek bacamo, nevjerovatno su zdravi.

Karfiol

Karfiol raste pod istim uslovima kao i brokoli, pa ih možete posaditi jedan pored drugog. Raste odlično na terenima gde nema puno sunca. Saznajte sve što treba da znate o gajenju karfiola.

Endivija

Endivija je još još jedno povrće iz porodice salata. Takođe ima male zahteve za suncem i laka je za uzgoj.

Cvekla

Cvekla je povrće koje dobro podnosi hladno vrijeme i ne traži puno sunca. Možete je saditi sukcesivno do kraja maja, tako da stiže u nekoliko navrata. Cvekla je puna vitamina, a laka za gajenje.

Grašak

Grašak može da se gaji u polusjenci, ali će slabije uspjevati nego na suncu. Ne zahtjeva puno prostora.

Rotkvica

Riječ je o biljci koja takođe ne traži puno njege. Bitno je da se stalno zaliva i da zemlja bude mekana kako bi mogla da se razvija. Rotkvica otvara apetit i lako se gaji.

Spanać

Spanać je isto biljka koja ne traži puno sunca, a ni ne zauzima puno prostora.

Izvor: Plant Instructions

PROČITAJTE:

Mrkva – Plodored, sjetva, uzgoj i vađenje sa polja

Šta je bamija i kako se gaji?

Kako uzgajati paradajz naopako /VIDEO/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI