Utorak, 21 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaOvi insekti mogu zaustaviti nicanje paprike - Kako sačuvati usjeve?

Ovi insekti mogu zaustaviti nicanje paprike – Kako sačuvati usjeve?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon rasađivanja paprike na otovorenom polju jako je važno obratiti pažnju na biljne vaši koje mogu oštetiti mlade biljke. U usjevima kukuruza takođe bi trebalo obaviti aktuelnu zaštitu.

Zaštita paprike od biljnih vaši

Paprike iz sjemena na otvorenom su u fazi nicanja i razvoja prvih listova, a započelo je i rasađivanje u polju. Na biljkama je uočeno prisustvo biljnih vaši. Na paprikama u zatvorenom prostoru koje su u fazi cvjetanja, uočeno je prisustvo tripsa u cvijetu. I vaši i tripsi su prenosioci fitopatogenih virusa.

Ukoliko dođe do ranih zaraza virusima, dok su biljke u početnim fazama razvoja, štete mogu biti veoma velike. Preporučuju se pregledi biljaka na prisustvo vaši (na naličju listova) i tripsa (otresanjem na bijelu podlogu) i po potvrdi prisustva mjere zaštite.

Pročitajte: Paprika – Kada primijeniti stajnjak, a kada prihranjivati preko lista?

Zaštita usjeva pšenice

Usjevi pšenice su u dosta različitim fazama razvoja, od zastavičara do početka cvjetanja. U fazi cvjetanja i u uslovima vlažnosti postoji mogućnost infekcije klasa prouzrokovačem šturosti klasa (fuzarioza).

Pored smanjenja prinosa, ova gljiva ima sposobnost da proizvede mikotokisne. Kako su u najavi padavine, a visoke temperature će ubrzati ulazak pšenice u cvjetanje, preporuka je da se prije padavina u usjevima koji su na početku cvjetanja sprovede preventivna zaštita registrovanim fungicidima.

Pročitajte: Pepelnica strnih žita

Aktuelna zaštita u zasadima voća

U zasadima voća je uočeno prisustvo braon mramoraste i zelene stenice. Trenutno su najugroženiji zasadi bresaka, nektarina, lijeske i trešanja. Preporuka je da se po potvrdi prisustva ovih štetočina, primjeni neki od registrovanih piretroida.

Ove invazivne stjenice su sada u procesu migracije sa drveća i spontane flore na poljoprivredne usjeve i zasade koje treba redovno kontrolisati.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI