Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Pepelnica strnih žita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica žita (Erysiphe graminis) ima kozmopolitski karakter, a napada sve kulturne žitarice kao i divlje Gramineae.

Bolest često poprima epidemičan karakter uništavajući prosječno prinos pšenice od 6 do 10 %, a na ječmu i do 30 %. Štete su utvrđene i na zobi dok je raž praktično otporna.

SIMPTOMI

Znaci bolesti uočavaju se već na jesenjem usjevu i u toku prvih proljetnih mjeseci na prizemnom dijelu stabljike i donjem lišću. U povoljnim uslovima za razvoj oboljeva i vršno lišće, a i sam klas. Na zaraženom dijelu stvara se svijetlo siva skrama najčešće pored glavne nervatrue lista. Skramu sačinjavaju splet hifa na kojem se razvija obilje spora koje prekrivaju cijelu lisnu masu.

Pročitajte: Bolesti pšenice i kukurza

Spore mogu ostvariti zaraze odmah po formiranju. Za klijanje spora potrebna je vlažna atmosfera za razliku od spora drugih parazitskih gljiva, koje mogu zaraziti biljku samo ako je vlažno tkivo (rđe, plamenjače, spetorioze).

Tako je utvrđeno da spore pepelnice žita mogu klijati i kod niže od 65% relativne vlage. Klijanje spora i proces infekcije ostvaruje se kroz nepovrijeđena tkiva ili puči. Spore klijaju u hife koje prodiru samo u epidermalni sloj u kome razvija haustorije, organi sisaljke za ishranu parazita.

Vlažna atmosfera od 95 % je optimum za klijanje spora. Pri ovoj vlazi inkubacija traje 5-6 dana. Spore klijaju već kod 0,5 ºC, ali je razvoj gljiva moguć od 3-25 ºC sa optimumom od 12 ºC, dok je maksimalna temperatura 30 ºC iznad koje se parazit slabo razvija. Za ostvarivanje infekcije povoljno djeluje smanjenje turgor biljnog tkiva i obilnije rose.

Od svih žitarica najosjetljiviji je prema pepelnici ječam, gdje bolest svake godine nanosi ogromne štete.

MJERE ZAŠTITE

Sijanje otpornih sorti, spaljivanje i zaoravanje strnjike iza žetve. Primjena kalijumovih i fosfornih đubriva, te izbjegavanje gustog sklopa. Prostorna izolacija proljetnog od ozimog usjeva, dvogodišnji plodored i izbjegavanje sjetve u monokulturi su mjere koje daju povoljne rezultate.

Hemijeska zaštita fungicidima daje vrlo dobre rezultate primjenom u doba vlatanja i iza klasanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI