Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRuže - Mirisni ukras svakog dvorišta

Ruže – Mirisni ukras svakog dvorišta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najveći broj ruža cijeni se zbog mirisa. Većina starinskih vrtnih vrsta i neke moderne ruže imaju raznolike očaravajuće mirise s tragovima klinčića, mošusa, meda, limuna…

Što se tiče mirisa ruže, on tokom dana može varirati, zavisno od vlage zraka, starosti cvijeta te posebno miris zavisi od trenutnog raspoloženja baštovana. Nekim će određeni kultivar biti mirisan, dok drugima neće. Da biste uživali u mirisu ruža, većini ih se morate približiti. U mirisu ruža najviše možete uživati ako ih posadite u blizini vrata ili prozora, gdje u ljetnim večerima njihov miris struji u kuću, duž stazica ili na zaštićenom položaju u vrtu.

Pročitajte: Ako želite da vam ruže bujno cvjetaju, ovaj korak nikad ne smijete da preskočite

Moderne ruže zapravo obuhvaćaju sve boje spektra od bijelih pastelnih boja pa sve do jarko crvenih i žutih. Posebno su tražene ruže čiji je cvijet «modar». Tako, na primjer, kultivar Blue Parfum ima cvijet svijetloljubičaste boje. Starinske vrtne ruže imaju raspon nijansi od bijele preko blijede rumeno ružičaste, intenzivno ružičaste, zagasito crvene i ljubičaste do grimizne.

Mnoge ruže dobro izgledaju u skupinama ili u kombinaciji s ostalim biljkama. Kombinacije s više blještavih boja mogu djelovati neskladno. Da biste “smirili” nesklad između skupova s cvjetovima jačih tonova, posadite bijele ruže.

Vrtna pozadina za ruže

Jedna od najboljih pozadina za gredice ruža jest ravna zelena tratina. Nasad ruža može nadopuniti i puteljak od opeke posebno onaj mekih blijedih tonova.

Kod svih materijala izbjegavajte višebojne uzorke koji konkurišu ružama. Iako šljunak bojom i oblikom izgleda privlačno, može biti odbojan iz razloga što se brzo pojavljuju korovi, a kamenčići se postupno rasturaju i nestaju u zemlji. Gredice s ružama mogu se uokviriti s biljkama za obrube.

Čest način uzgaja ruža jest u formalnom ružičnjaku koji ističe njihovu raskoš u gredicama što su oblikovane tako da održavaju skladnu istančanost te biljke. Grmovi hibridnih čajevki i ruže stablašice služe kao trajnice za gredice. Gredice s ružama mogu se oblikovati u bilo kojoj veličini i obliku. Svi kultivari ruža ne dostižu vrhunac cvjetanja u isto vrijeme. Ako se bojom želi postići snažan utisak i u istoj gredici miješati razne kultivare ruža, posadite 5-6 biljaka istog kultivara.

Pročitajte: Mini ruže – Savjetujemo kako ih njegovati da bujno cvjetaju

Ruže se mogu kombinovati s ostalim sadnicama. Tako npr. minijaturne ruže ljeti bojom i nezamjenjive u svakom vrtu zbog vrlo lijepih cvjetova, još od rimskih vremena vrtlari i pjesnici štovali su ružu kao kraljicu cvatućih biljaka.

Smatra se da ima preko stotinu divljih ruža, od kojih potiče preko 13000 kultiviranih ruža. visinom obogaćuju kamenjaru, jer biljke za kamenjaru cvatu pretežno u proljeće, a na primjer ruže pokrivačice tla svojim mirisnim cvjetovima mogu pokriti strminu.

Uzgojem ruža i zeljastih biljaka u gredicama ili obrubima ističe se ljepota ruža u cvatu, pa čak i onda kad ruža miruje. Habitus mnogih grmolikih ruža, rijetka i prozračna kineska ruža, izvrsno pristaje ležernoj raskoši neformalne sadnje. Mnoge biljke mogu pojačati nasad kojim dominiraju ruže. Visoki klasovi grimizne pustikare, bijelog ljiljana ili ostalih bijelih i ružičastih ljiljana uzvisuju se iznad nasada bujnih starinskih vrtnih ruža, tako se i habitusom i oblikom cvjetova stvara izražajan kontrast.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI