Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKalemljenje voćaka na „procjep“ daje dobre rezultate

Kalemljenje voćaka na „procjep“ daje dobre rezultate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje voćaka na „procjep“ – Ako ste jedan od onih koji su dodali voćke na svoju listu usjeva, postoji jedna praksa o kojoj biste možda želili da razmislite ove sezone: kalemljenje.

Zašto biste želili da kalemite voće?

Neke sorte voća imaju bolji korjenov sistem, a neke bolje plodove. Kalemljenje vam omogućava da kombinujete ove dvije stvari u jednu biljku. Spajate granu željenog voćnog drveta — jabuke, kruške, trešnje ili šljive, sa zdravom, izdržljivom podlogom.

Kalemljenje pomaže u jačanju otpornosti drveta na određene bolesti i omogućava drvetu da se prilagodi rastu u različitim zemljištima ili uslovima životne sredine. Ovaj proces se takođe se koristi za popravku povređenih stabala.

Generalno, kalemljenje je poželjna alternativa uzgoju drveća iz sjemena. Tehnika pomaže izbirljivim sortama da uspješno rastu. Takođe osigurava da će drvo proizvesti voće koje je „vijerno sjemenu“ ili identičnu genetsku kopiju. Sjeme jabuke, na primjer, raste genetski različito od drveta koje je proizvelo jabuku. Da bi se uzgajalo više jabuka Greni Smit ili Pink Lejdi, neophodan je proces kalemljenja.

Takođe ćete brže ubirati voće. U prosjeku, kalemljeno drvo će početi da niče tri do pet godina ranije nego ako raste iz sadnice. Ako ste novi u igri kalemljenja, predlažemo da počnete sa jabukama, jer imaju reputaciju da su prijateljski raspoložene za početnike.

Kada završite sa igrom kalemljenja, pokušajte da napravite nešto što se zove kombinovano drvo, koje se sastoji od jednog drveta nakalemljenog granama koje proizvode nekoliko različitih sorti usjeva.

Pročitajte: Kalemljenje jabuke u 3 koraka

Kalemljenje na „procjep“

Postoji nekoliko različitih načina za kalemljenje drveta, ali metoda „procjepa“ je jedna od najčešće prihvaćenih tehnika. Prije nego što počnete, postoji nekoliko pojmova sa kojima se vrijedi upoznati.

Podloga: drvo ili grana roditeljskog stabla sa kojim počinjete.

Potomak: Vaše reznice ili drvo koje će biti nakalemljeno na vašu podlogu.

Kambijumski sloj: Ovo je zelenkasti sloj tkiva stabljike između spoljašnje i unutrašnje kore. To je magični materijal koji aktivno dijeli i proizvodi nove ćelije, i to je ono što je potrebno da se dve biljke poklope da bi došlo do kalemljenja. Sav rast iznad ovog spoja zadržava identitet potomka, a sav rast ispod zadržava identitet podloge.

Šta je potrebno:

 • Nož za kalemljenje ili kos (uvjerite se da je naoštren prije nego što napravite svoje rezove)
 • Makaze za rezidbu
 • Traka (traka za kalemljenje je najbolja, ali električna traka je takođe u redu)
 • Podloga (ili roditeljsko drvo)
 • Drvo
 • Čiste rukavice

Sačekajte najmanje godinu ili dvije prije kalemljenja drveta ako ste ga posadili kao odraslo drvo. Ovo će omogućiti vremenu da se drvo prilagodi svom okruženju. Birajte usjeve za podlogu i potomke koji rastu u vašem lokalnom području, tako da ne možete da nagađate da li će moći da izdrže u sadašnjim ili budućim uslovima. Pitajte svog lokalnog rasadnika ili savjetnika za preporuke.

Kalemite biljke od iste vrste (mladicu jabuke na podlogu jabuke, izdanak trešnje na podlogu trešnje i dr.). Uvjerite se da su svi materijali za sječenje sterilisani kako biste smanjili mogućnost infekcije

Pročitajte: Alat pribor i materijal za kalemljenje

Kalemljenje voćaka

 1. Koristite makaze da odsiječete granu sa podloge. Uvjerite se da je ova grana čista i da nema suza u spoljašnjem sloju drveta. Kada napravite taj rez, vidjećete svjetlije, zelenkasto drvo – ovo je vaš sloj kambijuma.
 2. Obavezno nosite čiste rukavice tokom ovog procesa. Nikada ne dodirujte sloj kambijuma golim rukama. Ulje iz vaših ruku će ubiti ćelije koje su izložene i uništiti vaše šanse za vezivanje.
 3. Koristeći nož, napravite dugačak, ravan, kosi rez, dugačak oko dva do tri inča. Postavite ravnu stranu noža prema podlozi (ne zakošenoj strani). Ovo bi trebalo da bude veoma čist rez, pa pokušajte da to uradite jednim potezom noža. Predlažemo da prethodno uradite nekoliko vježbi.
 4. Odrežite prvi centimetar sa dna i vrha stabla. Ove oblasti su sklone isušivanju.
 5. Nađite donji kraj vašeg izdanka. Znaćete šta je donji kraj jer je to suprotan kraj u koji su pupoljci usmjereni. Ovdje ćete napraviti svoj prvi rez.
 6. Napravite rez pod uglom. Ovaj rez pod uglom treba da se poklapa sa rezom koji ste napravili na podlozi.
 7. Uskladite ove isječene površine, provjerite da li su iste dužine. Ako se drži zajedno, kambijum (zeleni drvenasti slojevi) treba da se sastane i podloga i izdanka će se pojaviti kao jedna grana. Po potrebi prilagodite svoje rezove. Mali razmak je prihvatljiv, jer ćemo povezivati dva dijela.
 8. Da biste napravili rez „jezika” na podlozi. Počnite oko jedne trećine udaljenosti od vrha gdje ste upravo napravili početni rez. Lagano pritisnite nož ljuljajući se nadolje. Ono što ovdje pravite je mali preklop koji će se uhvatiti i spojiti sa sličnim preklopom na vašem potomku, kao slagalica. Trebalo bi da bude oko pola inča do inča duboko. Ne pritiskajte nož – prerezaćete prst ako to učinite.
 9. Napravite rez na mladunci na isti način kao i sa podlogom. Počnite oko jedne trećine udaljenosti od vrha do kraja reza i pomjerajte nož niz drvo dok rez ne bude dubok oko pola inča do jednog inča.
 10. Savijte komad izdanka tako da se otvori razmak između jezika. Poravnajte rezove i povucite ih zajedno, pazeći da isprepletete jezice. Uvjerite se da je sloj kambijuma u ​​kontaktu sa drugim.
 11. Vrijeme je da ga zapečatite. Možete koristiti električnu traku, ali izaberite marku koja je elastična i potpuno ljepljiva. Takođe možete koristiti traku za kalemljenje, koja je dizajnirana da traje dovoljno dugo tokom procesa kalemljenja. Nemojte zatezati ovu traku previše čvrsto ili može da pukne. Uvjerite se da nema izloženog sloja kambijuma kada umotavate grane.

Pročitajte: Kalemljenje oraha na vršnom dijelu grančice u procjep!

Briga o voćkama nakon kalemljenja

Može potrajati od nekoliko nedjelja do nekoliko mjeseci da se kalemljenje zaraste i spoji. Predlažemo da ga pratitesvakih tri do pet dana.

Ako vidite rast podloge ispod kalemljenja, odmah je odrežite sterilizovanim makazama. Ovo takođe uključuje sve oko osnove vašeg drveta. Odsijecanjem ovog rasta, obezbijeđuje se transport energije do kalemljenja, a ne do podloge, tako da se spajanje dvije grane može završiti što je brže moguće.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI