Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOve tri biljke posadite u aprilu i cvjetaće do jeseni

Ove tri biljke posadite u aprilu i cvjetaće do jeseni

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi vaša bašta bila šarena i puna cvijeća cijelog ljeta, sada je pravo vrijeme da prionete na posao.

Tokom aprila najbolje je zasaditi zimzelene i žbunaste biljke, kao i ljetnje lukovice. Ove tri biljke generalno ne zahtjevaju preveliku njegu, a tokom ljeta će vas „nagraditi“ prelijepim šarenim cvjetovima.

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite 5 sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Gotove biljke za dvorište trebalo bi saditi u razmaku od 20 do 30 centimetara i obilno ih zaliti, pazeći da ne pokvasite listove. Dan i noć odlično uspjeva u polusjenci, nije zahtjevan za održavanje i može da traje do prvih mrazeva.

Pročitajte: Idealno je vrijeme za sadnju nevena – Radovaće vas sve do kasne jeseni i prvih jutarnjih mrazeva

Cinija

Cinija podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama.

Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mjesto zaklonjeno od vetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za 6 do 8 nedjelja mlade biljke će početi da cvjetaju, piše Ženski Magazin.

Pročitajte: Lako se uzgaja, uspijeva na terasama i baštama – Proljećno cvijeće najšarenijeg izgleda

Kadifa

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sljedeću godinu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI