Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIdealno je vrijeme za sadnju nevena - Radovaće vas sve do kasne...

Idealno je vrijeme za sadnju nevena – Radovaće vas sve do kasne jeseni i prvih jutarnjih mrazeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neven je biljka koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, ali ona takođe predstavlja i pravi ukrasni dragulj u svakoj bašti.

Poznato je dvadesetak vrsta nevena, od kojih su neke divlje, a neke kultivisane. Takođe, uzgojeni su i razni ukrasni varijeteti koji se odlikuju raznobojnim cvjetovima i često krase dvorišta i bašte.

Kultivisani neven ima bogatije cvjetove i dvostruke latice, dok divlji neven uspijeva uglavnom u blizini vinovih loza.

Kada je riječ o sadnji nevena, sada je pravo vrijeme za to. Ukoliko to učinite ovih dana, na dubini od dva do tri centimetra, uživaćete u rascvjetalim stabljikama već početkom maja.

Pročitajte: Razmnožite NEVEN pomoću njegovih LATICA

Gajenje i sjetva

Neven nije previše zahtjevan kada je kvalitet zemljišta u pitanju, ali da bi ste dobili biljke kojim ćete se ponositi, potrebno je povesti računa o ovom faktoru.

Najbolje bi bilo obezbijediti mu srednje lako zemljište sa umjerenom količinom hraniva i potrebno je izbjegavati previše vlažna zemljišta.

Priprema zemljišta za ovu biljku čije stablo naraste od 40 do 70 centimetara uključuje oranje zemljišta na jesen i ravnanje u samo proljeće. Ovim se obezbijeđuje bolje nicanje sjemena nevena.

Sjeme se sije na dubini od tri centimetara, a ako se ostvare svi optimalni uslovi, može niknuti za pet dana. Važno je obratiti pažnju da se ne pretjeruje sa đubrivom, pogotovo azotnim, jer ovo uzrokuje slabije cvjetanje.

Nevenu prija mnogo svjetlosti i toplote, mada u određenim fazama rasta može da podnese i hladnije vrijeme, a njegov dug period vegetacije traje sve do prvih mrazeva.

Pročitajte: Neven je odličan za kožu, ali i za unutrašnju primjenu

Bolesti nevena

Neven jeste otporna i ne tako zahtjevna biljka, ali se može desiti napad biljnih vaši, koje ćete odstraniti insekticidom. Pažljivo sa hemijom ako ćete neven koristiti za čaj ili kreme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI