Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLako se uzgaja, uspijeva na terasama i baštama - Proljećno cvijeće najšarenijeg...

Lako se uzgaja, uspijeva na terasama i baštama – Proljećno cvijeće najšarenijeg izgleda

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je da baštenski patuljci i raznobojno cvijeće ugledaju svjetlost dana, jer proleće je doba kada domaćice svojim inovativnim idejama uređuju svoje životne prostore.

Bilo da je riječ o stanu ili kući, ove biljke lako možete da uzgajate unutar ili van vašeg domaćinstva.

Noćna frajla

Noćna frajla ili noćurak je omiljena među ljubiteljima cvijeća raskošnog mirisa i veselih boja. Porijeklom je iz Evroazije ali se odomaćila i kod nas i idealna je za ukrašavanje balkona i bašte. Cvjeta krajem proleća i nastavlja sa cvjetanjem preko ljeta. Cvjetovi su sitni, bijele , roze i boje lavande. Danju su zatvoreni a otvoreni su tokom cijele noći odakle su i dobile ime. Uzgoj nije zahtjevan, prija joj zemlja bogata krečnjakom ili glinom a za nju izaberite sunčanu stranu bašte ili balkona.

 

Jaglac, primula ili jagorčevina

Jagorčevina je višegodišnja biljka, raste u žbunovima a stabljika ide od 10 do 40 cm u visinu. Jagorčevina cvjeta u proljeće, originalne vrste imaju jak i opojan miris, a cvjetovi su intenzivnih boja kao što su bijela, crvena, žuta, plava i ljubičasta. Idealne su za balkone.

 

 

Petunija

Petunija je biljka koja uspeva na svakom tlu i množi se isključivo sjemenom. Sjeme se sije u sandučiće u martu, a ukoliko klima dopusti može se posijejati i direktno u leje. Cvjetaju dugo u svim bojama – od ružičastih tonova, preko žutih, plavih i indigo boje pa sve do prugasth petunija.

 

Dan i noć

Dan i noć je cvijet koji uspijeva na dobroj baštenskoj zemlji. Biljka se sije polovinom ljeta ali se može posaditi i u proljeće. Svojim nježnim cvjetovima različitih boja i veličine će uljepšavati vaše dvorište od marta do juna. Biljka će nići poslije mesec ipo dana a potom je u jesen treba zasaditi u vrtu.

 

Verbena

Verbena je jedna od najlepših baštenskih biljaka jednostavnih za uzgajanje. Za gajenje u baštama popularne su viseće vrste verbena koje mogu porasti i jedan metar u dužinu a stablo može rasti i do 30 cm u visinu. Boje cvjetova mogu biti bijele, plave, ružičaste i crvene. Verbena cvjeta od proleća do ranih jesenih dana. Zalivanje ne treba da budečesto i preobilno.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI