Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeJedan šeboj miriše kao hiljadu ljubičica - Savjeti za njegu ovog skromnog...

Jedan šeboj miriše kao hiljadu ljubičica – Savjeti za njegu ovog skromnog cvijeta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šeboj (lat. Erysimum cheiri) je samoniklo cvijeće koje nije zahtjevno za uzgoj, a očarava svojim šarenim i mirisnim cvjetovima. 

Ako želite imati u bašti miris ljubičica i to kao da ih imate čitavo polje, onda svakako posadite ovaj cvijet jer on baš tako miriše. Jedan šeboj kao hiljadu ljubičica.

Dvogodišnja je biljka porijeklom iz južne Evrope. S obzirom na to što je šeboj samonikla biljka, brzo se proširila na ostatak svijeta. Danas je možemo pronaći i u našim vrtovima.

Pročitajte: ŠEBOJ – Lako održavanje, a prelijepi cvjetovi

Ono po čemu se šeboj cvijeće ističe jesu šareni i raznobojni cvjetovi koji odišu posebnim čarom. Boje mogu biti različite: narandžaste, žute, crvenkaste pa sve do svijetloplave.

Što se tiče samog uzgoja i održavanja, šeboju nije potrebno mnogo. Najbolje uspijeva na pjeskovitom tlu te na mjestima gdje ima dovoljno sunčevog svjetla. Nije zahtjevan kad je riječ o zalivanju, jednom sedmično biće sasvim dovoljno jer podnosi lakše suše. Idealno razdoblje za sadnju ovog predivnog cvijeta je kasno proljeće, odnosno početak maja.

Važno je napomenuti da je ova biljka veoma otrovna, a njena konzumacija može uzrokovati brojne komplikacije kao što su mučnina, povraćanje i nepravilan rad srca.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI