Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaOtrovnost pesticida za čovjeka i životnu sredinu

Otrovnost pesticida za čovjeka i životnu sredinu

Svi preparati koji se koriste u zaštiti biljaka mogu, u manjoj ili većoj mjeri, biti otrovni za ljude, domaće životinje, raznu divljač, ribe, pčele i druge organizme. Zbog toga, u manipulaciji i radu sa njima, potrebna je opreznost i strogo pridržavanje upustava koja se dobijaju kupovinom svakog pakovanja preparata. U protivnom, ukoliko se preparati nepažnjom progutaju ili dođu u dodir sa kožom, mogu izazvati trovanje, pa i smrt.

Sve otrovne materije, sa stanovišta prometa i upotrebe, a radi zaštite čovjeka i životne sredine, klasifikuju se na osnovu toksikoloških i ekotoksikoloških osobina. Njihova otrovnost se izražava otrovnošću preko kože (dermalna), unošenjem u organizam preko organa za varenje (peroralna) i prekoorgana za disanje (inhalaciona). Prema  otrovnosti, svi pesticidi se dijele u tri grupe :

I grupa

U ovu grupu svrstana su najotrovnija sredstva za zaštitu biljaka. Ona su na ambalaži i upustvima označena mrtvačkom glavom, oznakom ” T+ ” i natpisom ” Jak otrov “.  Ovih preparata ima malo i ne preporučuju se za primjenu u povrtarstvu, osim kod suzbijanja nekih glodara.

II grupa

Ova grupa je manje otrovna i na ambalaži preparata se nalazi znak mrtvačke glave, oznaka ” T ” i natpis ” Otrov “.

III grupa

U ovu grupu spada velika većina sredstava za zaštitu biljaka. Ona su njamanje otrovna i preparati na ambalaži imaju crtež ” Andrejin krst “, oznaku ” Xn ” i natpis ” Štetno po zdravlje “. Ukoliko se pored crteža nalazi oznaka ” Xi ” onda slijedi natpis ” Nadražujuće ” Navedeni crteži i oznake, u različitim bojama, su vidno istaknuti na ambalaži. Na njoj se nalaze i drugi simboli koji upozoravaju i na druge osobine preparata (nagrizajuće, eksplozivno, oksidativno, samozapaljivo ili opasno po životnu sredinu).

Do upotrebe sredstva za zaštitu biljaka treba čuvati u posebnoj prostoriji ili ormaru koji se mogu zaključati. Ona ne smiju biti dostupna neupućenima, djeci ili domaćim životinjama i kućnim ljubimcima. Takođe ne smiju se čuvati sa namjernicama ili sa stočnom hranom. Uvijek moraju biti u originalnoj ambalaži i sa čitljivim nazivima. Nije dozvoljeno nikakvo presipanje u druge posude, flaše ili kesice.

Prije primjene i izvođenja hemijskog tretiranja treba se detaljno upoznati sa upustvima za primjenu preparata i odgovarajućim mjerama predostrožnosti (doza, koncentracija, otrovnost i sl.) Prije primjene preparata nikakva nedoumica ne smije da postoji. U slučaju bilo kakvih nedoumica obavezno zatražiti savjet stručnjaka.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Zašto je ORAH otrovan i zašto se ne smije SADITI u blizini KUĆE?

Zašto bi bademe trebalo namočiti u vodu preko noći?

Početničke greške u baštovanstvu

Krastavac na otvorenom polju: Njega u maju

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje