Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPočetničke greške u baštovanstvu

Početničke greške u baštovanstvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako ste ove godine odlučili da se bavite baštovanstvom i da uzgajate svoje, organsko voće i povrće onda bi trebalo da znate šta ne bi trebalo da radite. Ukazujemo vam na najčešće početničke greške baštovana da ih ne biste ponovili.

Sjajna stvar kod baštovanstva je što više ne morate biti ograničeni prostorom, biljke možete saditi na balkonu, u saksijama i sve je više onih koji svoje male baštice prave na balkonima gradskih stanova. Baštovanstvo pored toga što će vam donijeti mnoštvo zdravih i ukusnih plodova može biti i sjajan hobi za čitavu porodicu, a sigurni smo da će vaši mališani u obrađivanju zemlje uživati jednako kao i vi. Prije nego počnete sa obrađivanjem zemlje treba da pročitate koje to greške najčešće prave baštovani početnici.

Previše zasađenih biljaka

Bez obzira na to koliko ste uzbuđeni zbog sopstvene baštice treba da imate jasan plan sadnje i biljčica koje ćete uzgajati. Za početak posadite nešto manje biljaka i to onih koje ne zahtjevaju preveliki brigu i koje sigurno uspjevaju u vašem podneblju. Izbjegavajte egzotične biljke. Bar za početak. Kasnije kako budete iskusniji baštovan, slobodno eksperimentišite, ali prvo savladajte osnove.

Zanemarivanje kvalitete zemljišta

Veoma je važno da prije sadnje dobro pripremite i što je moguće više oplemenite vaše zemljište. Bilo bi poželjno da uzorak zemljišta odnesete na analizu i po potrebi ga obogatite mineralima i nutrijentima koji će pomoći da vaše biljke bolje rastu.

Previše zalivanja

Iako je biljkama potrebna voda da bi rasle, isto tako ako ih previše zalivate korijen biljke u zemlji može potpuno da istrune. Informišite se koliko tačno koju biljku treba zalivati, a to može da zavisi i od vrste zemljišta. I zato se vraćamo na prethodnu stavku – obavezno odnesite uzorak zemlje na testiranje!

Prerana sadnja

Ovo je sigurno jedna od najčešćih pogrešaka i zato se potrudite da je ne napravite. Provjerite koja biljka kada uspijeva i sadite sezonski. Na primjer, paradajz dospijeva na ljeto dok zelena salata najbolje uspijeva u jesen i zato pazite u koje vreme šta sadite.

Ako ljetnju biljku posadite u vrijeme kada ni jutranji mrazovi još uvek nisu prošli budite sigurni da neće uspjeti.

Sadnice su poseđene preblizu

Sadnicama je potreban prostor da bi rasle i dale plodove. Ukoliko su sadnice previše blizu jedna druge neće dati maksimalan broj plodova. U većini slučajeva na pakovanju sjemena i sadnica piše na kom razmaku treba da se sade i zato pažljivo pratite uputstva, ali i savjete iskusnijih baštovana.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

ONE NE VOLE SUNCE: Ovo cvijeće je za sjenovita mjesta u vašoj bašti

Pravilno skidanje ZAPERAKA i PINCIRANJE paprike

Koliko je potrebno ZALIVATI PARADAJZ

Kako napraviti bure za sakupljanje kišnice

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI