Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img

Gajenje bosiljka u saksiji

Bosiljak (ocimum basilicum) je jednogodišnja zeljasta biljka sa četvrtastom stabljikom visine 30 – 50 cm. Stabljika je uspravna sa mnogo uspravnih grana i grančica. Listovi su veliki, prosti i jajasti i svijetlo zeleni. Donji listovi su krupni a gronji sitniji. Cvijet je sitan, bijel i smješten na gornjem dijelu stabljike. Plod je orašica svijetlo mrke boje.

Bosiljak je začinska biljka koja se koristi u mnogim jelima i široko je rasprotranjena u mnogim svjetskim kuhinjama. Na mnogo mjesta se naziva carska biljka. Često se koristi i kao dekorativna biljka u kafićima i restoranima. Cijela biljka ima prijatan miris i aromu. Bosiljak se gaji na temperaturi od 20 do 30 stepeni. Na nižoj temperaturi se neće dobro razvijati, a na temperaturi od -5 uginjava. Voli vlažnu, meku i plodnu zemlju. Preporučuje se ako odlučite da gajite bosiljak u kućnim uslovima, kupite zemlju visokog kvaliteta u specijalizovanim cvjećarama. Biljku možete posaditi u saksiju ili kutiju koja ne mora biti velika. Dubina sadnje od 10 do 15 cm. Na dno saksije stavite jednu šaku pijeska ili kamenčića koji će služiti kao drenaža. Nakon što zasadite sjemenke, držite biljke na toplom dok ne niknu. Ne zaboravite da zalivate često, a preporučuje se mlaksta voda.

PROČITAJTE:

Sibrski limun moguće gajiti u BiH

6 vrsta voća za koje ste možda mislili da je povrće

Kako prepoznati početak vegetacije biljaka?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kukuruzovina

Žetveni ostaci kao organsko đubrivo

U svim granama biljne proizvodnje poslije žetve ostaju korijenovi i nadzemni žetveni ostaci. Na gazdinstvima koja nemaju stoke, slama, kukuruzovina i ostaci drugih biljnih vrsta...