Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOsigurajte nicanje sjemena povrća uz ove metode

Osigurajte nicanje sjemena povrća uz ove metode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nicanje sjemena povrća – Povrtarske biljke gaje se sjetvom sjemena na stalno mjesto ili u posebno uređene leje za proizvodnju rasada. Da bi sjeme uspješno klijalo bitno je da ga pripremite za sjetvu.

Postupak za naklijavanje sjemena

Naklijavanje sjemena se obavlja kada se želi brzo nicanje usjeva, ili ako se zakasni sa sjetvom. Naklijavanjem se ubrzava stasavanje za 5-10 dana, što je veoma značajno u ranoj proizvodnji povrća. Sjeme celera, peršuna, mrkve i špargle naklijava se močenjem u toku 50-60 časova; sjeme paprike, paradajza i plavog patlidžana u toku 25-30 časova; sjeme krastavaca, lubenice, dinje i tikve oko 10-15 časova. Sjeme salate i kupusnjača ne naklijava se jer vrlo brzo niče.

Sjeme se stavlja u vrećicu od rijetkog platna ili jute i potapa u mlaku vodu, temperature 20-30ºC. Potrebno je vodu mijenjati svakih 10 časova. Dugo natapanje bez mijenjanja vode može pštetiti klicu usljed nedostatka kiseonika. Nakon močenja sjeme se ocijedi i razastre u sloju 5-8 cm na vlažnoj, upijajućoj hartiji ili gazi radi naklijavanja.

Sjeme se u toku dana kvasi po potrebi i miješa 2-3 puta da se ne upali i da u donjem sloju ne pusti duge klice. Za mašinsku sjetvu naklijavanje se prekida kad ase pojavi 3-5% sjemena sa korjenčićima. Ako se sjetva obavlja ručno, može biti i do 75% naklijalih sjemenki.

Naklijalo sjeme se sije u dobro pripremljeno, optimalno vlažno i toplo zemljište, što znači u optimalne uslove za dalji razvoj.

Pročitajte: Vrijeme je za nabavku sjemena – Evo na šta posebno treba obratiti pažnju!

Izlaganje sjemena niskim i visokim temperaturama

Izlaganje sjemena niskim i visokim temperaturama je jako značajna mjera pripreme sjemena za sjetvu. Sjeme paradajza, luka, mrkve, kupusnjača i drugih povrtarskih kultura izlaže se uticaju niskih temperatura. Biljke razvijene iz sjemena izloženog niskim temperaturama pojačavaju otpornost prema hladnoći, brže stastavaju i daju veći prinos.

Nabubrilo ili naklijalo sjeme izlaže se temperaturi od -1ºC do -5ºC, odnosno temperaturi 1-3ºC u trajanju od 15 do 30 dana. Mlade biljke paradajza proizvedene iz ovako tretiranog sjemena uzdržavaju temperaturu do -4ºC, brže prolaze početne etape organogeneze, ranostasnije su i ostvaruju znatno veći ukupni pronos.

Osim niskim, sjeme povrća izlaže se i visokim temperaturama. Sjeme krastavca tretirano na 60ºC u toku dva sata ili 40ºC u toku četiri sata povećava broj ženskih cvjetova na biljci, biljke su rodnije i ranostasnije. Povišenom temeraturom vrši se i termička dezinfekcija sjemena.

Dezinfekcija sjemena je obavezna mjera pripreme. Deklarisano sjeme, posebno sjeme krupnozrnih kultura, po pravilu je dezinfikovano prije stavljanja u promet.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI